Način pripreme
1. Prosejte brašno sa praškom za pecivo. Dodajte tečnosti, mast, so i žumance i zamesite glatko testo. Ne treba da ga mesite dugo, nego samo koliko je potrebno da postane glatko.
Ostavite ga da odstoji 10 minuta.
2. Ugrejte maslinovo ulje za nadev i propržite iseckani luk i paprike dok ne omekšaju, sipajte malo soli. Dodajte paradajz - oljušten i iseckan sitno, zajedno sa šećerom. Kuvajte dok se sofrito ne zgusne, stavite beli luk, sitno iseckan, i pileći file, isečen na kockice. Nakon 2 minuta skinite sa vatre.
3. Podelite testo na dva dela, možete da odvoijte za ukras. Na ovu vrstu empanade (Empanada de pollo con tomate) Španci vole da stavljaju različite ornamente, i njima da ukrašavaju.
4. Direktno na list papir za za pečenje razvijte jedan deo na tanku, oblu koru. Stavite debeli sloj nadeva, nemojte ići do ivica. Razvucite i drugi deo i stavite ga odozgo, učvrstite ivice i pritisnite ih viljuškom.
Od odvojenog testa napravite fitilje, i njima ukrasite empanade. Namažite belancem pomešanim sa malo soli.
5. Stavite u ugrejanu rernu na 180 stepeni 30-32 minuta.
Servirajte toplu ili hladnu.
Prijatno!