Način pripreme
1. Isecite patlidžan po dužini na kriške debljine oko 1/2 cm. Poređajte ih u pleh, pospite maslinovim uljem i solju, i pecite na 200 stepeni oko 15-20 minuta.
2. Za to vreme luk sitno iseckajte i pržite u preostaloj količini maslinovog ulja, ako je potrebno dodajte još. Kad bude skoro gotov, stavite mleveno meso, mešajte intenzivno da se izmrvi. Dodajte biber i so.
3. Kad mleveno meso promeni boju, odmah sipajte belo vino i mešajte dok ne ispari, nakon toga dodajte origano, bosiljak, cimet i paradajz pire sa kakšičicom šećera. Kuvajte na srednjoj/tihoj vatri dok ne ostane na masti, i na kraju sipajte sveže mleko. Dobro mešajte ono će se pomešati sa smesom i daće nežniju boju i omekšaće ukus.
4. Skinite sa vatre i stavite iseckan peršun.
5. U pleh prečnika oko 40/25 cm poređajte sloj krišaka patlidžana, odozgo ravnomerno rasporedite bolonjeze sos i izrendajte polovinu od sireva. Preko njih ponovo poređajte patldižan i preostali sos. Ostavite sa strane i počnite sa pripremom bešamel sosa.
6. U šerpi ugrejte maslac i maslinovo ulje na rednjoj/tihoj vatri. Kad se maslac potpuno rastopi, odjednom sipajte brašno i mešajte oko dva minuta, nakon toga sipajte malo po malo mleka (dobro je da ude hladno), mešajte neprestano dok ne dobijete željenu gustinu i dok bešamel ne postane gladak. Nemojte se plašiti ako se u početku stvore grumenčići od brašna, oni će se rastvoriti prilikom mešanja. Na kraju začinite solju, belim biberom i muskatntnim oraščićem.
7. Gotov bešamel sipajte u pleh u patlidžan, ravnomerno rasporedite. Izrendajte preostale sireve i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobijete lepu boju odozgo.
8. Gotovo jelo pospite peršunom ili drugim zelenim začinom za raskoš.