Način pripreme
U nemačkoj svaki region ima sopstvenu karakterističnu vrstu vurst kobasice, koja je obično i regionalni specijalitet. U Nimbergu na primer najviše vole Drei im Weggla, evo i recepta za ove ukusne kobasičice:
Sameljite isečeno na kocke svinjsko i teleće meso kroz sitnu rešetku mašine za meso. Ako svinjsko meso nije prošarano masnoćom, dodajte malo slanine.
Stavite mleveno meso u duboku posudu, dobro ga zamesite i sameljite ponovo. Dodajte piment, kumin, majoran, beli biber i so i zamesite još jednom veoma dobro (mesite ga bar 10 minuta).
Stavite levak od mašine, okačite crevo, zavežite ga na kraju i stavljajte mleveno meso pritiskajući, da dođe do izlaza levka, nastavite da stavljate mleveno meso u mašinu i pridržavajte crevo koje se puni, tako da se puni ravnomerno i čvrsto, ali ne da se pokida.
Zavežite drugi kraj bratvursta. Kada počnete od jednog kraja, odmerite oko 8 cm od kobasica i zavrnite tri puta u jednom pravcu da uvrnete crevo i oblikujete prvi komad kobasice.
Nastavite da uvrćete na svakih 8 cm i oblikujete preostali deo u kobasice.
Može da se čuva do dva dana u frižideru ili da se zamrzne u zamrzivaču.
Ispecite na žaru ili zagrejanom roštilju.