Način pripreme
Zamesite glatko i elastično testo od navedenih sastojaka, dodajte još brašna u procesu mešenja ako je potrebno, ali pazite da test ne postane previše tvrdo. Ostavite ga da odstoji 30 minuta.
Pripremite nadev, propržite mladi luk, sitno iseckan, sa mlevenim mesom, slaninom, isečenom na kockice i paradajz sosom. Mešajte da se izmrvi i začinite solju i začinima.
Na brašnom posutoj radnoj površini razvucite tanku koru i isecite krugove prečnika oko 4-5 cm, ili kako vam se dopada, koje veličine želite da budu peljmeni. Druga varijanta je da prosto kidate loptice od testa, velčine oraha i da ih razvučete na tanak krug (ne previše tanak da se ne bi kidao)..
U sredinu svakog stavite nadev i savijte u oblik polumeseca, nakon toga sastavite dve ivice i napravite krug. Dobro učvrstite da se ne odlepe.
Stavite obilnu količinu posoljene vode da provri na umerenoj/jakoj vatri i stavite nekoliko peljmena, toliko da slobodno mogu da isplivaju i da se ne zalepe jedan za drugi. Kuvajte 5 minuta (isplivaće na površinu) i izvadite na tanjir sa ubrusom. Pospite ili namažite maslinovim uljem da se ne suše.
U šerpi rastopite maslac i pržite kratko oceđene peljmene sa obe strane, dok ne dobiju lepu boju. Radite to iz dva tri puta, a ne sve odjednom. Kad budu gotovi i poslednji, sipajte pavlake, stavite so po ukusu i čim tečnost provri (na tihoj vatri) stavite i druge peljemene.
Mešajte da se sos ravnomerno rasporedite po njima i nakon jednog minuta servirajte posute alevom paprikom.
Veoma ukusno!