Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi Deserti»Terin»Terin od jagode sa maskarponeom i vinom

Terin od jagode sa maskarponeom i vinom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k218
Terin od jagode sa maskarponeom i vinom
Fotografije: marcheva14
1 / 7
09/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
10
"Ako želiš da kažeš nekome volim te, uradi to sa terinom od jagoda sa maskarponeom i vinom"

Potrebni sastojci

  • Za žele od jagode
  • jagode - 500 g
  • sirup od jagode - 450 g, prirodni (prirodni sirup od borovnica)
  • želatin 15 g
  • šećer - 3 kašike
  • Za maskarpone krem
  • maskarpone - 500 g
  • pavlaka - 100 ml, 35%
  • šećer u prahu - 3 kašike
  • vino - 5 kašika, Marsala
  • želatin - 10 g
* merne jedinice

Način pripreme

Kalup za kolač, izdužen - 1, 5 litara

Kalup za kolač se iscela pokriva svežom folijom, ali tako da ima za šta da se drži sa strane da može lako da se izvadi kolač. Ostavlja se sa strane do korišćenja.

Natopi se želatin za žele u 4 kašike hladne vode. Ostavlja se da nabubri 10 minuta.

Očiste se jagode i iseku se na 2 ili 4 parčeta, u zavisnosti od njihove veličine. Polovina se poređa na dno kalupa preko folije.

Zagreva se želatin na slaboj vatri ili se topi na pari, meša se sve vreme dok se topi.

Hladi se na sobnu temperaturu i pažljivo se sipa polovina preko jagoda. Druga polovina se ostavlja na sobnu temperaturu dok ne dođe vreme da se koristi.

Kalup se ostavlja u frižider da se stegne sadržaj.

Za krem: Natopi se želatin za krem u 3 kašike hladne vode. Ostavlja se da nabubri 10 minuta.

Na slaboj ringli ili na vodenoj pari se zagrevaju 3 kašike vina Marsala, dodaje se nabubreli želatin i meša se dok se ne istopi. Ohladi se do sobne temperature.

Maskarpone se sipa u posudu i muti se na niskoj brzini miksera, dodaje se i šećer u prahu i muti se ponovo u glatku smesu. Dodaje se i 100 ml pavlake i muti se na srednjoj brzini miksera dok se ne dobije težak krem.

U želatin se dodaju 2 kašike krema, meša se i nakon toga se dodaje u osnovni krem. Meša se dok ne postne homogeno. Rasporedi se pažljivo preko želea od jagoda, ostavlja se u frižider da se želira.

Gotov žele se izvadi iz frižidera i odozgo se rasporede ostale jagode, dok se poređaju po 4 parčeta u horizontalni red do kraja kalupa.

Odozgo se naliva veoma veoma lagano i pažljivo preostali sirup. Ostavlja se nekoliko ati ili jednu noć u frižideru da se stegne. Sledećeg dana terin se okreće u odgovarajući servisni tanjir, pažljivo se odstrani folija.

Iseče se na pravougaone parčiće sa zagrejanim nožem. Dodaju se lsitovi mente.

Savet: Ima dve vrste svežih folija. Jedna je veoma tanka, meka i krajnje lepljiva, ona nije pogodna za obavijanje kalupa za kolač, skoro je nemoguće s njom, zato preporučujem da se koristi ona koja je malo čvršća i ne lepe se listovi jedan za drugi.

Koristila sam domaći prirodan Bio sirup od borovnica, bez šećera.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: