Svinjski kare sa sosom Žu

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k130
Svinjski kare sa sosom Žu
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 6
11/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
225 min.
Porcije
6
"Kare, ali obavezno sa sosom Žu, tako da znate"

Potrebni sastojci

  • svinjski ribić - 800 g
  • so
  • biber - 1 kašičica, u zrnu
  • beli luk - 1 čen
  • origano - 1 kašika, osušen
  • biljna masnoća - 2 kašike
  • ruzmarin - 1 mala grančica
  • Za sos Žu
  • šargarepa - 3 komada
  • šalot - 5 komada
  • vrganji - 60 g, osušene
  • beli luk - 1 čen
  • crno vino - 100 ml
  • teleći bujon - 200 ml
  • Za konfitirani luk
  • crveni luk - 1 glavica
  • šargarepa - 1 komad
  • crno vino - 50 ml
  • med - 1 kašika
  • balsamiko sirće - 50 ml
  • Za garnirung
  • šargarepa - 6 komada
  • krompir - 6 komada, mladi
  • maslac - 60 g
  • sveže mleko - 3 kašike
  • susam - 1 kašika, crni
  • paprika - 1 komad, marinirana papričica
  • so
  • šareni biber
  • klice - od lucerke
  • zelena salata - listovi
  • majčina dušica - listići za aranžiranje
* merne jedinice

Način pripreme

Osušimo dobro svinjski ribić, otklanjajući sa njega žile i tetive. U avanu izmrvimo biber, origano, so i čenove belog luka.

Dodajemo biljnu masnoću i mešamo sastojke u pastu. Utrljavamo je dobro, masirajući meso prstima.

Stavljamo ribić u podmazanu posudu za pečenje.

Vrganje natopimo u telećem bujonu na 35 minuta. Krompir operemo dobro i kuvamo cele komade u posoljenoj vodi 7 minuta. Vadimo ih i ređamo u posudu oko mesa. Pritiskamo ih blago ka dnu posude kašikom-presom za krompir. U sredini pravimo mali krater u koji stavljamo kašičicu maslaca.

Šargarepu i šalot očistimo i poređamo cele u posudu. Dodajemo vrganje, zajedno sa bujonom u kome su bili, crno vino, majčinu dušicu i grančicu ruzmarina. Pokrivamo posudu za pečenje aluminijumskom folijom.

Pečemo 30-40 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, sa ventilatorom. Nakon toga temperatura se smanjuje na 140 stepeni i jelo se dopeče 2 sata.

Vreme je da spremimo konfito. Luk i šargarepu isečemo na kockice. Glaziramo ih u tiganju sa nabrojanim sastojcima, dok se tečnost ne redukuje. Ostavljamo sa strane, spremno za serviranje u tanjiru.

Gotov ispečeni svinjski ribić izvadimo iz rerne. Stavljamo meso na dasku, da odstoji oko 30 minuta. Krompir prebacujemo u tanjir, koji ostavljamo blizu rerne da im sačuvamo toplotu. Pasiramo jedan od njih u pire za aranžiranje.

Od šest šargarepa pravimo pire. Mešamo ih sa svežim melkom, maslacem, solju i biberom po ukusu.

Za spremanje sosa Žu neophodno je da prabacimo tečnost od pečenja u posudu za pasiranje, zajedno sa šalotom, vrganjima, belim lukom i dve šargarepe. Pasiramo u glatki pire. Ako je neophodno redukujemo sos u maloj posudi do željene gustine (pazite jer se tokom hlađenja sos zgušnjava).

Spremni smo za serviranje. Meso sečemo na porcije. Poređamo ih po 3-4 u sredinu preko pirea od šargarepa. Posipamo blago zapečenim semenkama susama za ukus i boju u tanjiru.

Oko njega stavljamo po kašičicu konfitiranog luka i šargarepe.

Stavljamo po jedan do zlatne boje zapečen i mirisan od maslaca krompir. Garniramo sa listovima bašteneske salate i klicama lucerke. Aranžiramo sa ružicama pirea od krompira.

Oko njega poređamo male kocke marinirane papričice, čiji se ukusi sjajno dopunjuju.

Aranžiramo sa listićima sveže majčine dušice, šarenim biberom i prelivamo meso božanstvenim sosom Žu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: