Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Čokoladna torta»Najukusnija torta od jagoda bez pečenja

Najukusnija torta od jagoda bez pečenja

Najukusnija torta od jagoda bez pečenja
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
6
"Kada je pogledaš i shvatiš da se dijeta odlaže na neodređeno vreme"

Potrebni sastojci

  • čajni keks - 170 g, sa kakaom
  • keks - 120 g, običan
  • maslac - 80 g
  • šećer - 1/2 šolje
  • voda - 1/2 šolje
  • kakao - 2 - 3 kašike
  • tečna pavlaka - 3 kašike
  • banane - 1 velika
  • jagode - 1 šaka
  • želatin - 2 ravne kašičice
  • kompot od trešanja - 60 ml, sok
  • preliv
  • tečna pavlaka - 150 ml
  • crna čokolada - 80 g, prirodna
  • maslac - 1 kašika
  • menta - listovi, sveža
* merne jedinice

Način pripreme

Dve vrste keksa se nalome na male parčiće u posudu.

U posudi pomešamo vodu, šećer, tečnu pavlaku, maslac i kakao. Na umerenoj vatri se meša dok se ne istope maslac i šećer i sklanja se sa ringle.

Priprema se želatin tako što se meša u soku od kompota i zagreva se da se rastopi. Pola se sipa u posudu i dobro se promeša.

Parčići keksa sipaju se u smesu od kakaa i pažljivo se mešaju, da ne postane kaša.

Odvoji se pola banane i deo jagoda za ukras odozgo, preostale se seku na kocke i dodaje se smesa od keksa. Meša se ponovo i sipa se preko prozračne folije u posudu od 22 cm.

Odozgo se pritiska kašikom, da se dobije kora i ostavlja se u frižider da se stegna 1-2 sata. Sprema se glazura, tako što se zagreva pavlaka, ali ne da provri, dodaje se nalomljena čokolada i maslac, meša se u homogenu smesu.

Vadi se kora i okreće se prvo na jedan tanjir, posle se sklanja folija i okreće se u novi tanjir. Kašikom se odozgo preliva čokoladna rešetka.

Ukrašava se kriškama jagoda, krugovima banane i preostalim istopljenim želatinom se maže voće i maže se čokolada pomoću četke. Dekoriše se listovima mente i ostavlja se da se stegne u frižideru.

Ukusno, letnje i sveže! Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: