Način pripreme
Prvo se samelje keks i pomeša se sa istopljenim maslacem.
Prsten za tortu prečnika 24 cm se stavlja na odgovarajući tanjir. Smesa u akoru se sipa u njega. Izravna se kašikom.
Kiselo mleko se pomeša sa 1 čašom šećera i izrendanom korom jednog velikog limuna, kao i sokom od polovine pomorandže.
Dve kašičice želatina se namoče u 50 ml vode i kada želatin nabubri, 20 sekundi se topi u mikrotalasnoj rerni. Dodaje se u kiselo mleko i meša.
Na koru se sipa mlečni krem. Pre toga po zidovima prstena sam poređala polovine pomorandže.
Jednostavna torta se stavlja u zamrzivač na pola sata, za to vreme se sprema drugi krem za tortu.
Pulpa polovine pomorandže čiji sam sok koristila se samelje.
Puding se rastvara u pola litre vode koja uzavire na ringli, dodaje se i ostala čaša šećera.
Gotov krem se skida sa ringle i kratko se hladi uz mešanje da se ne bi formirala kora.
Dodaje se i pulpa.
Torta se vadi iz zamrzivača i u njenu sredinu se sipa krem od pomorandže. Izravna se kašikom.
Odozgo se ređaju komadi pomorandže i limun. Ali vi jednostavnu keks tortu možete dekorisati po vašem ukusu.
Ostavlja se da se stegne u frižideru. Dobro bi bilo barem na sat, dva da odstoji. Prosto pratite potpuno stezanje krema.
Veoma ukusna i sveža torta sa pomorandžama sa ukusom citrusa... i to bez pečenja.
Sigurno će biti veoma odgovarajkuća i u letnjim mesecima.
Ali lično ja ovu aromu u svežoj torti od citrusa bez pečenja povezujem sa zimom.