Način pripreme
Ispečene crvene paprike se stavljaju prvo u cediljku, da iscuri njihova voda, a posle se dobro osuše na duplom kuhinjskom ubrusu.
Iseku se na sitno i stavljaju se u posudu. Dodaju se jaja, izmrvljeni sir, biber, prezle sa sodom, ulje, gnječeni beli luk i usitnjen peršun. Ako je neophodno dodaje se malko soli (dodavanje soli treba da bude pod kontrolom, u zavisnosti od toga koliko je slan sir).
Smesa se prekriva folijom i ostavlja na hladnom 30 minuta.
U vrelu masnoću, bar oko 3 cm, sipa se smesa kašikom ili kašikom za saldoled. Prže se veoma brzo sa obe strane.
Vade se na kuhinjsku ubrus da se ocedi masnoća.
Gotove ćufte od pečenih crvenih paprika se serviraju sa mlečnim sosom sa belim lukom, koji je napravljen od jednake količine kiselog mleka i majoneza, soli, bibera, usitnjenog belog luka i usitnjene mirođije.
Smesa od ćuftica treba da bude suvlja, u suprotnom kod prženja će se raspadati, zato po proceni može da se doda još prezli, da upiju vlažnost smese.
Količina belog luka je prevelika po mom mišljenju, zato sam koristila pola gnječenog čena, potpuno dovoljno, ali to je pitanje ukusa.
Koristila sam gotove pečene paprike iz tegle, bez soli i bez dodataka.