Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa jajima»Omlet»Omlet u francuskom stilu

Omlet u francuskom stilu

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2193k218
Omlet u francuskom stilu
Fotografije: marcheva14
2 / 9
18/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
10 min.
Porcije
1
"Ne možete da negirate da ne ispada dobro francuzima, probajte ovaj omlet da vidite kako su ga napravili"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada, L veličina
  • parmezan - 1/4 šolje, narendana
  • peršun - 1 kašika, usitnjena
  • maslac - 1 kašika
  • so - u ljuspama
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Tiganj sa nelepljivim dnom.

Srednja temperatura ringle - od 9 stepeni na šestom.

Jaja se razbiju u posudu, dodaje se so i sveže mleven biber i viljuškom se umute.

Peršun se usitni, ili druga vrsta zelenih biljaka, i dodaju se jaja, ponovo se muti.

Maslac se topi na tiganju, čeka se da se zagreje i sipaju se jaja. Nakon nekoliko sekundi ona počinju da se stežu i špatulom se mešaju u kružnim pokretima, dok se rastresa i tiganj.

Posipa se i narendan sir i pažljivo se špatulom odvaja jedan krraj i savija se do polovine, a drugom rukom se udara u dršku tiganja da se odlepi omlet i savija se na unutra druga strana, ka sredini.

Naginje se tiganj i pažljivo se sipa omlet u zagrejan tanjir.

Ima mnogo načina za pripremu omleta i svaka zemlja ima svoj stil. Recept je u principu elementaran, ali ima tehnika za pripremu. Klasičan francuski omlet obično je bledo zlataste boje bez zapečenih mrlja odozgo i to ga čini finim i delikatnim i najvažnije je da iznutra ima nežnu i vlažnu strukturu.

Pravi se sa finijim zelenim začinima, kao što su peršun, estragon ili kuvano nežno ćureće meso. Po izboru može da se doda i malo narendanog tartufa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: