Način pripreme
1. Očistite, operite i osušite dobro meso. Posolite ga blago i natrljajte kuminom i biberom. Zapecite na umerenoj do srednjoj vatri dok ne dobije zlatastu preplanulost sa svih strana i izvadite uvijajući u foliju.
2. Odstranite deo masnoće koja se izdovjila, a ako je zagorela - odstranite svu i sipajte novu - ulje ili maslinovo ulje, oko 90 ml. U njoj zapržite paprike, isečene na trake, i kada uhvate lepu preplanulost sklonite i njih i sačuvajte.
U istu masnoću stavite luk, isečen na sitno. Čim dobro omekša sipajte paradajz pire, alevu papriku, beli luk i korijander - samleven, i kuvajte tri minuta, sipajući malo vode, u slučaju da se zalepi po dnu posude i postoji opasnost da zagori.
3. Stavite meso, isečeno na parčiće (u slučaju da ste koristili batake bez kostiju) i sipajte pivo i sok od limuna. Čim alkohol ispari i meso dobro upije njegovu aromu, nalijte oko 6-8 šolja vode ili onoliko tečnosti koliko traži spremanje pirinča koji ste odabrali - svaka vrsta traži različlitu količinu tečnosti, koja je obično naznačena na pakovanju. Namrvite kocku bujona, posolite i začinite kurkumom.
4. Kada tečnost provri, sipajte pirinač prethodno obran od skroba i kuvajte oko 18-20 minuta na umerenoj vatri ili dok ne upije skoro svu tečnost. Dodajte zapržene paprike i još začina po ukusu, ako želite, i kuvajte još 2-3 minuta, mešajući da ne zagori po dnu.
5. Poklopite šerpu poklopcem i ostavite jelo da odstoji 5 minuta pre nego što ga servirate.
Ovaj pirinač sa pačetinom je tradicionalno jelo iz peruanske kuhinje. Izuzetno ukusan i aromatičan.
Prijatno!