Ukusan pirinač sa pačetinom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Ukusan pirinač sa pačetinom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 5
18/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
6
"Kulinarski hit - ukusan pirinač sa pačetinom"

Potrebni sastojci

  • pačiji bataci - 4 komada (mogu i fileti)
  • luk - 2 glavice, manje (crveni)
  • crvene paprike - 1 komad
  • zelene paprike - 1 komad
  • korijander - 1 vezica
  • beli luk - 4 čena, velika
  • limun - 1/2, sok
  • bujon - 1 kocka, pomešan ili od živine
  • pirinač - 3 šolje
  • tamno pivo - 1 šolja
  • pradajz pire - 3 kašike
  • kumin - 1 kašika
  • aleva paprika - 1 kašika
  • biber - po ukusu
  • kurkuma - 1 kašičica ili po ukusu
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Očistite, operite i osušite dobro meso. Posolite ga blago i natrljajte kuminom i biberom. Zapecite na umerenoj do srednjoj vatri dok ne dobije zlatastu preplanulost sa svih strana i izvadite uvijajući u foliju.

2. Odstranite deo masnoće koja se izdovjila, a ako je zagorela - odstranite svu i sipajte novu - ulje ili maslinovo ulje, oko 90 ml. U njoj zapržite paprike, isečene na trake, i kada uhvate lepu preplanulost sklonite i njih i sačuvajte.

U istu masnoću stavite luk, isečen na sitno. Čim dobro omekša sipajte paradajz pire, alevu papriku, beli luk i korijander - samleven, i kuvajte tri minuta, sipajući malo vode, u slučaju da se zalepi po dnu posude i postoji opasnost da zagori.

3. Stavite meso, isečeno na parčiće (u slučaju da ste koristili batake bez kostiju) i sipajte pivo i sok od limuna. Čim alkohol ispari i meso dobro upije njegovu aromu, nalijte oko 6-8 šolja vode ili onoliko tečnosti koliko traži spremanje pirinča koji ste odabrali - svaka vrsta traži različlitu količinu tečnosti, koja je obično naznačena na pakovanju. Namrvite kocku bujona, posolite i začinite kurkumom.

4. Kada tečnost provri, sipajte pirinač prethodno obran od skroba i kuvajte oko 18-20 minuta na umerenoj vatri ili dok ne upije skoro svu tečnost. Dodajte zapržene paprike i još začina po ukusu, ako želite, i kuvajte još 2-3 minuta, mešajući da ne zagori po dnu.

5. Poklopite šerpu poklopcem i ostavite jelo da odstoji 5 minuta pre nego što ga servirate.

Ovaj pirinač sa pačetinom je tradicionalno jelo iz peruanske kuhinje. Izuzetno ukusan i aromatičan.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: