Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Gjozleme»Bazlame na tiganju

Bazlame na tiganju

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Bazlame na tiganju
Fotografije: marcheva14
7 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
10
"Bazlame - mirisan i veoma ukusan hleb sa pavlakom, preporučujemo vam da ga probate"

Potrebni sastojci

  • mlaka voda - 200 ml
  • kisela pavlaka - 125 g (mlaćenica ili voda)
  • kvasac - 25 g svež ili 7 g suv
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1/2 kašičice
  • maslac - 3 supene kašike, rastopljen
  • brašno - 500 g, belo
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Tiganj sa dnom koje se ne lepi oko 24 cm.

Balzame su pravljene mikserom.

Koristila sam kiselu pavlaku.

U posudu miksera prvo tečne sastojke, prethodno aktivirajte suvi kvasac sa kašičicom šećera i malo mlake vode. Ostavite da nadođe 15 minuta i dodajte ga u sastojke. Dodajte brašno i mesite testo oko 10 minuta ili dok se ne odvoji od ivica posude. Stavite u namazanu posudu da nadođe oko 60 minuta.

Nadošlo testo premesite na radnoj površini i podelite na 5 ili 10 lopti. Po izboru svaku loptu, ili pola možete posuti susamom. Razvucite na radnoj površini da bude veličine tiganja, pospite radnu površinu brašnom. Pokrijte i ostavite da odstoje oko 30 minuta.

Ugrejte duboki tiganj sa debelim dnom na 5-6 stepenu od mogućih 9. Stavite prvu razvučenu bazlamu i pecite sa obbe strane. Na neispečenoj strani se stvaraju ogromni mehuri, nakon toga je okrenite na drugu stranu. Kad bude gotova, stavite je u ugrejan tanjir i pokrijte krpom. Nakon toga druga bazlama. Peku se polako zato što ako se pojača temeperatura, izgoreće spolja, a unutra će ostati žive, a i dobijaju se odvratne crne gleke. Tiganj nemojtemazati.

U ovom receptu kiselu pavlaku možete zameniti jogurtom ili samo vodom ili mlaćenicom. Pripremite mlaćenicu je tako što u čašu svežeg dodate 1 supenu kašiku sirćeta ili soka od limuna, sačekajte 20 minuta. Mlaćenica je gotova.

Testo za bazlame je u nekim receptima lepljivo, ali kad se lepo izmesi postaje elastično, u drugim receptimaje tvrđe, da se ne lepi po rukama.

Po izboru možete pripremiti veće ili manje bazlame, testo podlite na manje ili veće, i razvucite ih u željenu velićinu.

TestI za bazlame možete pripremiti u mini pekari, testo treba da mesite oko 20 minuta. Nakon toga ga razlvačite.

Ako radite rukama, u velikoj posudi pomešajte sveži kvasac sa mlakom vodom, dodajte šećer i malo brašna, mutite i ostavite 30 minuta da se aktivira.

Na aktivirani kvasac posle dodajte i druge sastojke, osim brašna, njega dodajte u malim porcijama, u početnu mešajte drvenom kašikom, a nakon toga mesite na radnoj površini dok ne dobijete meko testo, U početku će testo biti veoma lepljivo, ali kad ga lepo izmesite, oko 15 minuta, postaće elastično. Ostavite ga da nadođe i nakon toga razvucite na naveden način.

Ova vrsta hleba je izuzetno ukusna, tanka i hrskava. Možete staviti slani nadev ili posuti slatkom po izboru, ja sam stavila tek skuvano slatko od jagoda, a toliko je lep da je moguće i da se samo odlomi suva ivica.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: