Način pripreme
Ćureće grudi se iseku na kriške po uglom. Posole se solju i biberom. Promešaju se rukama da se zalepe začini.
U tiganju se na velikoj temperaturi zagreva maslinovo ulje i stavlja se ćuretina, ostavlja se da se karamelizuje oko 2 do 3 minuta. Izvadi se i ostavlja se sa strane.
Pečurke se iseku na deblje kriške.
U isti tiganj se stavlja maslac da se istopi i dodaju se pečurke.
Posoli se, dodaje se gnječen beli luk, meša se. Osavljaju se da se zaprže dok ne ostanu samo na masnoći, dok ne dobiju blagu braonkastu boju. Deglaziraju se vinom, mešaju se i dodaje se bujon.
Ostavljaju se u tiganju, temperaturase smanjuje i kuva se dok se sos ne redukuje na pola - oko 7 minuta. Nakon toga se dodaje i pavlaka, promeša se.
Sir se izrenda na sitno rende, dodaje se u pečurke, posoli se ako je neophodno, ali veoma pažljivo jer je sir slan, začinjava se belim biberom.
Ćureće grudi se ponovo vraćaju, temperatura ringle se smanji još malo i ostavlja se da se krčka oko 3-4 minuta.
Po izboru se kuva tetstenina i servira se preko vruće testenine. Preliva se sosom.
Ćureće grudi mogu da se zamene pilećim.
Garnirung je po izboru.
Servirala sam jelo sa taljatelama i glaziranom šargarepom.