Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Pogača sa čedrom i zelenim začinima

Pogača sa čedrom i zelenim začinima

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Pogača sa čedrom i zelenim začinima
Fotografije: marcheva14
5 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Eee, kako to da vam baba nije pravila pogaču sa čedrom, onda probajte našu"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 125 ml, toplo
  • šećer - 1 kašika
  • kvasac - 1 kašičica, suvo, brzodelujući
  • jaja - 1 komad, L
  • brašno - 250 g, belo
  • so - 1/2 kašičice
  • maslac - 42 g, sobne temperature
  • čedar - 100 g, narendan
  • maslac - 42 g, sobne temperatura
  • bosiljak - oko 2 šake, svež, usitnjen
  • peršun - oko 2 šake, svež, usitnjen
  • beli luk u prahu - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu se sipa mleko, kvasac, šećer, promešaju se i dodaje se umućeno jaje, brašno u porcijama i so. Meša se drvenom varjačom.

Dodaje se i meki maslac u kockama i mešanje se nastavlja, da se dobije testo, oko 5 minuta. Ono je meko i lepljivo. Sipa se u maslacem blago podmazanu posudu i ostavlja se da naraste oko 1 sat.

Narenda se sir. Odvojeni u posudi se pomešaju maslac, zeleni začini i beli luk u prahu. Ostavljaju se sa strane.

Naraslo testo se sipa na nabrašnjenu površinu, savija se nekoliko puta i rukama se oformi lepa lopta. Deli se na dva jednaka dela, a svaki deo - na pet trouglastih parčića (ukupno 10 komada).

Svako parče testa se rukama oblikuje u lopticu, prekiva se folijom. Uzima se prva loptica testa i oklagijom se razvija u mali pravougaonik koji se maže jednom kašičicom smese od maslaca i začina.

Posipa se sa malo sira i uvija u elipsu. Svih 9 loptica se oblikuju na isti način, a poslednja loptica testa se puni nadevom i ostavlja kao loptica, koja se stavlja u centar posude za pečenje.

Oko nje se poređaju ostale elipse testa. Ostavljaju se da narastu oko 30 minuta. Mažu se jajetom, raseku se oštrim nožem tačno po sredini, može i dublje, i posipaju se preostalim sirom.

Peku se na 180 stepeni oko 20-25 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: