Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Fokača»Originalna italijanska fokača sa ruzmarinom i morskom solju

Originalna italijanska fokača sa ruzmarinom i morskom solju

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Originalna italijanska fokača sa ruzmarinom i morskom solju
Fotografije: marcheva14
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
4
"Za vas samo najukusnije - zato vam predlažemo ovaj provereni recept za italijansku fokaču sa ruzmarinom i morskom solju"

Potrebni sastojci

  • brašno - 450 g, belo, Manitoba* tip 00
  • brašno - 150 g
  • vruća voda - 220 ml
  • sveže mleko - 220 ml, hladno, iz frižidera
  • suvi kvasac - 15 g
  • med - 1 kašika, tečni
  • so - 1/2 kašike, ljuspe
  • maslinovo ulje - za posipanje
  • premaz
  • voda - 100 ml
  • maslinovo ulje - 100 ml
  • so - ljuspe
  • ruzmarin - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 200 stepeni

Ravan pleh iz rerne 38/26 cm.

U dubokoj činiji pomešajte vruću vodu, hladno mleko, tečni med po receptu, dodajte suvi kvasac, promešajte i ostavite da naraste. U činiju isipajte narasli kvasac, obe vrste brašna, so i mutite mikserom, na maloj brzini, dok ne dobijete lopticu od testa. Ostavite testo 90 minuta da naraste.

Pleh dobro premažite maslinovim uljem, svuda ga dobro namažite rukom, pa posipajte so. Preko isipajte naraslo testo i rukama rasporedite svuda po plehu. Četkicom premažite maslinovo ulje i ostavite da ponovo naraste, dok se ne popuni ceo pleh, oko 30-45 minuta.

Kada testo naraste, prstima ga ispritiskajte, ali nemojte do kraja, da se ne bi pokidalo.

U veliku teglu stavite maslinovo ulje i vodu. Dobro promućkajte, da se dobro sve pomeša i testo poprskajte dobijenom smesom.

Preko posipajte so i obilno posipajte isitnjeni ruzmarin.

Pecite na 200 stepeni oko 15-20 minuta.

Dobijenu fokaču ostavite 10 minuta i onda je nožem isecite na pravougaone komade.

* Brašno Manitoba tipo 0 je poznato po svojoj tzv. snazi. Dobija se od meke pšenice, ali od posebne severnoameričke sorte. Kada je reč o jačini brašna, uzima se u obzir njihova elastičnost, jačina i vreme narastanja. Manitoba tipo 0 je duplo jače brašno do tipa 00, dosta je elastičnije. Upija više vode, sadrži više proteina, treba mu više vremena da naraste, a što sporije jedno testo narasta, to bude bolje. Za vreme pečenja je otpornije na stavranje mehurića, čuva unutrašnju strukturu testa. Ima više glutena u sebi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: