Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Uskršnji kolač sa spanaćem

Uskršnji kolač sa spanaćem

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Uskršnji kolač sa spanaćem4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
1
"Taman ste mislili da ste videli sve i mi vas iznenadimo jedinstvenim uskršnjim kolačem sa spanaćem"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g, belo
  • sveže mleko - 80 ml
  • spanać - 150 g, svež ili 110 g, zamrznut
  • šećer - 100 g, kristal
  • jaja - 2 komada
  • maslac - 40 g
  • ulje - 2 kašike
  • suvi kvasac - 7 g
  • vanila - 1 kesica, prah
  • limun - narendana kora od 1 bio i 1 bio pomorandža
  • so - 1 prstohvat
  • Preliv
  • pavlaka - 50 ml, visok procenat
  • maslac - 30 g
  • šećer - 2 kašike
  • med - 2 kašike, tečan
  • filirani bademi - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac se aktivira sa malo svežeg mleka i kašikom šećera. Ostavlja se da naraste.

Spanać se očisti od drški i potapa se na 30 sekundi u vrelu vodu. Vadi se i odmah se isplakne hladnom vodom. Ocedi se.

Stavlja se u tiganj sa maslacem i dinsta se nekoliko minuta - da omekša. Dodaje se deo mleka, 2 kašike šećera i pasira se ručnim mikserom. Ohladi se potpuno.

Dodaju se so, arome, jaja, ostatak mleka i šećer. Odozgo se sipa brašno, pravi se udubljenje i dodaje se sav kvasac.

Testo se zamesi mikserom, dok se ne odvoji od zidova posude. Izvadi se i stavlja se u posudu, blago namazanu maslacem. Ostavlja se da naraste.

Naraslo testo se izvadi i stavlja na radnu površinu s malo brašna i deli se na dva dela. U jedan deo mogu da se dodaju parčići ratluka i mleveni bademi, a u drugi deo - bela čokolada i mleveni orasi ili samo suvo grožđe. Oblikovanje je po izboru, ali u većini slučajeva se plete pletenica. Oblik nije od značaja.

Oformljeni uskršnji kolačići se stavljaju u posudu za pečenje postavljenu papirom i ostavljaju se da narastu ponovo oko 40 minuta.

Preliv:

U posudu se sipa mleko, med i ostavljaju se na umerenoj ringli da provri smesa i da se zgusne. Nakon što je smesa gotova, dodaju se filirani bademi i ostavlja se još 10 minuta na umerenoj ringli. Sklanja se sa ringle u potpuno se ohladi.

Nakon što kolačići ponovo narastu, obilno se namažu prelivom i stavljaju se u hladnu rernu, a nakon toga se uključuje.

Peče se na 170 stepeni oko 40-45 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: