Način pripreme
Rerna: 130-140 stepeni maksimum; Uski kalup za kolač - oko 22-24/12 cm.
1. Bundeva se oljušti, iseče na kocke i skuva na pari. Iscedi se kroz cediljku. Nakon se ohladi dodaje se šećer, pavlaka, mleko, jaja, muskatni oraščić, đumbir u prahu i vanila. Muti se ručnim mikserom u krem. Ostavlja se sa strane.
2. Šećer za karamel se karamelizuje na umerenoj ringli i sipa se u kalup. Odozgo se sipa smesa sa bunedvom kroz cediljku. Na kraju bi u cediljki trebalo da ostane ne više od kašičice smese.
Peče se na vodenoj pari oko jedan sat.
Izvadi se iz rerne i ohladi se u frižideru najmanje 4 sata ili se ostavlja da odstoji jednu noć. Nakon toga se prođe oštrim nožem, da se odlepe strane i okreće se u odgovarajući tanjir.
3. Belanca se umute u penu žičanom mutilicom, dodaje se i šećer. Stavljaju se na paru na umerenoj ringli i mešaju se, dok smesa ne dođe do 45 stepeni i šećer se potpuno ne rastvori. Nakon toga se muti mikserom u sneg. Dodaje se i vanila.
Sipa se u špric sa zvezdastim nastavkom i šprica se na ohlađen flan od bundeve. Gorionikom se nagore lopte merenga. Servira se u većim parčićima. Po izboru može sa strane da se doda kugla švajcarskog merenga, koji se takođe nagori.
Beleška: Obavezno kod ovog predivnog lakog i aromatičog deserta je da se bundeva dovoljno iscedi i da se kroz cediljku sipa u kalup za pečenje. To se radi pomoću male špatule uz neprestano mešanje u cediljki.
Dobro je da je kalup za pečenje manji, da može da se dobije visina dezerta. Nisam imala takve veličine i zato je dezert napravljen u kalupu za kolač veličine oko 28/12 centimetara.
Pečenje flana može da traje od sat do sat i po u zavisnosti od rerne. Kada se prstima dodirne gornja strana ona ne treba da se lepi, već da je potpuno suva i vadi se iz rerne.
Gorenje merenga je obavezno, i ako nemate gorionik, stavite ga u gril rernu na maksimum stepeni na nekoliko sekundi, do 30-40 sekundi.
Izuzetno lagan i veoma fin kolač.