Čokoladna torta sa orasima

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
57217132
Čokoladna torta sa orasima
Fotografije: Marina
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
12
"Jedan od najukusnijih načina da osmislite dan je da ga posvetite pripremi čokoladne torte sa orasima"

Potrebni sastojci

  • maslac - oko 375 g (1 i 1/2 šolja) kravlji, na sobnoj temperaturi
  • kakao - 3/4 šolje + još 3 - 4 supene kašike za kalupe
  • voda - 1/2 šolje, vrela
  • brašno - 3 šolje, prosejano
  • soda - 1 kašičica, za hleb
  • so - 1/2 kašičice
  • šećer - 2 i 1/4 šolje
  • jaja - 4 velika
  • vanila - 1 supena kašika, esencija
  • sveže mleko - 1 šolja, punomasno
  • za krem
  • maslac - 300 g
  • čokolada - 200 g, rastopljena
  • kakao - 1 supena kašika, prirodan
  • jaja - 6 žumanaca
  • šećer - 100 g
  • voda - 100 ml
  • orasi - oko 200 g, izmrvljeni, za krem i ukras
* merne jedinice

Način pripreme

/undefined Prethodno ugrejte rernu na 150 stepeni. Namažite dno i ivice kalupa, prečnika oko 25 cm, nakon toga gusto i ravnomerno pospite kakaom. Prosjte 3/4 kakaa u posudu, umutite sa vrelom vodom i ostavite ga da se ohladi.

U drugoj posudi prosejte brašno i pomešajte sa sodom i solju. U trećoj većoj posudi mikserom umutite mekani maslac i postepeno dodajte šećer. Mutite oko 5 minuta dok smesa ne postane bleda i kremasta.

U posebnoj posudi umutute jaja viljuškom i dodajte ih uz neprestano mućenje mikserom u smesu sa maslacem. Mutite na najmanjoj brzini, a na kraju dodajte i vanilu.

Pomešajte mleko sa odvojenim kakaom. Brašno dodajte u smesu od maslaca iz tri puta, u isto vreme smenjujte sa kakao smesom. Mutite sve na niskoj brzini dok ne dobijete homogenu smesu.

Od ove smese posebno možete ispeći 3, 4 ili 5 kora, vreme pečenja zavisi od debljine. Pečenje jedne kore oduzima 25 minuta, ali zavisi od vaše rerne. Najbolje je da proverite da li je gotovo, čačkalicom za zube. Gotovu koru ostavite na rešetku da se ohladi i prebacite za pečenje sledeću koru u očišćen i namazan pleh.

Za pripremu krema skuvajte šećer u sirupu sa vodom, čokoladom i kakaom, mešajte neprestano da dobijete glatku smesu.

Dok je sirup još topao dodajte žumanca i ponovo dobro umutite, pazite da ne prekuvate žumanca.

Treba da bude glatka smesa kad dodate ostale sastojke. Ostavite čokoladnu smesu da se malo ohladi. U posudi umutite mekani maslac i dodajte po malo od hladne čokolade, u koju ste stavili i vanilu. U gotov krem dodajte prethodno izmrvljene i zapečene orahe. Odvojite orahe za ukrašavanje torte.

U poslužavnik stavte prvu koru, namažite je kremom, drugu koru i tako dok ne potrošite količinu. Pritisnite svaku novu koru dlanovima nadole. Ostavite dobljno krema da pokrije tortu odozgo.

Na kraju ukrasite orasima i ostavite na 1-2 sata na sobnoj temperaturi. Kasnije možete staviti u frižider. Najbolje je da servirate tortu sledećeg dana, kad krem i kore prime ukuse.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: