bonapeti.rs»Saveti»Zašto su bakarne posude kalajisane?

Zašto su bakarne posude kalajisane?

Kristina K.Kristina K.
Početnik
528
Zašto su bakarne posude kalajisane?

Bakarno posuđe, šerpe i tiganji su kalajisani godinama unazad. To se ne radi slučajno! Sam bakar je veoma reaktivan sa kiselom hranom i namirnicama. Da bi se sprečilo ispiranje bakra u hranu, površina za kuvanje bakarnog lonca je prekrivena tankim slojem kalaja.

Kalaj je inertan materijal, što znači da je veoma nereaktivan. Premaz od kalaja vašeg bakarnog tiganja neće reagovati ni sa kakvom kiselom hranom - čak ni sa sirćetom ili paradajzom. Još jedan dobar kvalitet kalaja koji ga čini idealnim za oblaganje bakarnih tiganja i lonaca je to što se hrana ne lepi za njega. Ovo je jedan od glavnih razloga zašto se bakarni tiganji vole i koriste toliko godina.

Kalaj ima nisku tačku topljenja

Treba biti oprezan ako koristite bakarni tiganj sa premazom od kalaja. Nikada ne treba da se zagreva na jakoj vatri jer ćete oštetiti premaz od kalaja. Umesto toga, koristite tiganj od livenog gvožđa za pečenje na visokoj temperaturi, jer može da izdrži više temperature i bolje zadržava toplotu.

Premaz od kalaja se lako haba i oštećuje

Još jedan nedostatak premaza od kalaja na bakarnoj posudi je taj što će se vremenom istrošiti. Kalaj je donekle mek metal, tako da se premaz može oštetiti ako koristite metalne pribore na bakarnoj posudi tokom kuvanja.

Vaš tiganj će morati ponovo da se kalajiše

Bez obzira koliko pažljivo vodite računa o svom bakarnom tiganju obloženom kalajem, premaz na njegovoj površini će se vremenom istrošiti. U ovom slučaju, vašim bakarnim posudama će biti potrebno ponovno kalajisanje. Ovo je dodatni trošak koji ćete morati da napravite ako se odlučite za kupovinu takvog tiganja.

A u dobro kalajisanom loncu od bakra možete da skuvate ukusnu čorbicu od pasulja, neku ukusnu čorbu od svinjetine ili napravite omiljene sarme od kupusa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji