Late makijato je aromatični topli napitak od mleka i espreso kafe. Poreklo makijata je Italija, a zanimljiva je činjenica da se u početku pripremao za decu kako bi mogla da piju kafu, ali bez konzumiranja velikih količina kofeina.
Nakon toga, late makijato je stekao svetsku popularnost i počeli su da ga piju stariji ljudi. Poslužuje se u visokoj čaši u tri sloja, koji se moraju oštro razlikovati jedan od drugog.
Donji sloj čini toplo mleko, srednji espreso, a zatim mlečna pena koja napitku daje izuzetno atraktivan izgled. Pitaćete se kako se espreso ne pomeša sa najnižim slojem mleka?
Veoma lako - espreso ima višu temperaturu od mleka i ima manju gustinu, tako da ostaje iznad njega. Da bi se dobio ovaj efekat, međutim, kafa se sipa poslednja – tj. posle mlečne pene da bi se put espresa do dna mogao usporiti.
Za pripremu late makijata potrebno vam je oko 100 ml mleka i 1 šoljica espresa. Prvo napravite penu na mleku - u tu svrhu možete koristiti izlaz za paru mašine za espreso. Pažljivo sipajte mleko u visoku čašu i lagano držite penu kašičicom.
Zatim dodajte penu i na kraju pažljivo sipajte espreso. Late makijato se izuzetno lako priprema, a rezultat je veoma prijatan napitak sa niskim sadržajem kofeina. Po želji možete ga ukrasiti kakao prahom, sa malo cimeta ili čokoladnim ljuspicama.
Komentari