Bonapeti.rs»Saveti»Zašto domaći majonez postaje redak?

Zašto domaći majonez postaje redak?

Zašto domaći majonez postaje redak?
Fotografije: Stoyanka Rusenova

Majonez je verovatno najčešće korišćeni sos u naše vreme. Njega vole i mali i veliki, a kombinuje se i koristi u različitim jelima, proizvodima od testa, salatama, za meze, zatim u sendvičima, garniturama.

Koliko god da je jednostavan za pripremu, toliko je ponekad i delikatan, s obzirom da postoji verovatnoća da se ne dobije željena gustina i da postane retka i skraćena.

Zašto se to dešava i kako da postupimo ako se nažalost nađemo u takvom problemu? Postoji mnogo recepata za domaći majonez i uslov koji je prvi po važnosti, da bismo imali uspeh je da izaberemo provereni recept, sa pravilnim proporcijama i objašnjenjem.

klasični odnosi su za 1 jaje otprilike 180-200 ml ulja ili maslinovog ulja, kašika sirćeta ili limunovog soka i prstohvat soli.

Nezamenljivi uređaj kojim se služimo u pripremi mejoneza je pasator, a posuda sa proizvodim je uska i visoka. Uređaj se čvrsto postavlja na dno, a u usku posudu smo razbili jaje sa delom masti, soli i limunovog soka. Pasator uključujemo i ne mrdamo ga dok smesa dole ne počne da emulgira i da postaje bela. Tada istovremeno u tankom mlazu sipamo ostalo ulje i veoma sporo povlačimo uređaj nagore dok u potpunosti ne pobeli.

na taj način uvek imamo savršeno spremljen majonez idealne gustine i to za sekund.

Međutim, šta da uradimo ukoliko nismo ispoštovali pravila, i ukoliko nam je majonez ispao redak?

Samo mirno, ni kom slučaju ne odustajte i ne trošite proizvode bacajući ih.

U novu čistu posudu stavite 2-3 supene kašike tople vodice. Ponovo pozicionirajte pasator na dno, uključite i istovremeno u tankom mlazu počnite da sipate neuspešni redak majonez. Videćete da će ubrzo savršeno emulgirati i zgusnuće se.

Druga opcija za ispravljanje problema jeste da odvojeno napravite malo novog majoneza (sa jednim jajetom) i kada emulgira da sipate ponovo redak majonez u tankom mlazu, tako što istovremno polako povlačite pasator nagore na prethodno opisan način. S tim ćete imati malo veću količinu od predviđene početne količine, ali ipak uvel možete naći primenu za jedan lepo pravi domaći majonez u brojnim jelima.

Da ne biste morali da porpavljate svoj majonez, osim što treba da se držite dobre tehnike i proporcija dobrog isprobanog recepta, treba imati u vidu i ove važne savete:

1. Sastojci treba da budu iste temperature, preporučuje se da budu na sobnoj temperaturi. Ako u ulje stavite hladno jaje, velika je verovatnoća da će sos postati redak i da neće moći da emulgira kako bi trebalo i neće se zgustiti.

2. Masnoća se sipa polako i u tankom mlazu, kod preterano brzog dodavanja ponovo se nalazite pred rizikom da dobijete redak majonez.

3. Koristite kvalitetne sastojke. Poslednji, ali veoma važan uslov, s obzirom da jedno loše ulje ili jaje, čuvano u lošim uslovima, može da uništi sav vaš trud, koliko god pravilno da vršite proceduru pravljenja mojeneza.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.3
Ukupno glasalo: 3
52
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni