Bamija nemam mnogo kalorija i ima visok sadržaj kalijuma, gvožđa i kalcijuma, zato mnogi dijetolizi preporučuju njen unos prilikom zdrave ishrane, preporučuje se da je koriste i deca.
Bamija je mahunarka, i taj mahunasti deo treba da se skloni pre kuvanja ukusnog jela.
Da bi se to dobro očistilo, koristite vlažnu, čistu krpu. Nakon toga dobro operite mlakom vodom.
Mahune bamje sadrže bezbojnu lepljivu tečnost koja se čisti jedino kada se bamija prethodno blanšira da biste je skuvali.
Da bi se dobro očistila bamija, lpo je da u vodu u kojoj ćete blanširati dodate sok od limuna i sirće.
Blanširajte u vodi, vreloj, stavite bamiju nekoliko minuta - oko 2-5 minuta.
Ovako blanširanu bamiju možete čuvati u zamrzivaču prilikom kasnije upotrebe. Ona je idealno očišćena nakon ovih osnovnih koraka.
Bamija je skoro bezukusna i zato ide odlično i sa povrćem i sa mesom.
Komentari