bonapeti.rs»Saveti»Zašto čokolada pobeli?

Zašto čokolada pobeli?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
7332
Zašto čokolada pobeli?

Da li ste ikada pronašli zaboravljenu čokoladu prekrivenu belim slojem u kuhinjskom ormariću? Ovo se često dešava kada kupite čokoladne bombone u prodavnici. Sigurno ćete biti srećni kada znate da to ne mora da znači da je čokoladi istekao rok trajanja.

Međutim, beli sloj na čokoladi može odbiti svakog sladokusca. Ima li razloga za zabrinutost?

Zašto čokolada pobeli?

U stvari, ova čudna pojava se zove "cvetanje" i javlja se zbog nepravilnog skladištenja. Na temperaturama koje su previsoke ili preniske, čestice masti u čokoladi izdižu se na površinu i stvaraju praškasti film.

Naučnici su otkrili kako tačno nastaje beli sloj na staroj čokoladi i pronašli su načine da to spreče. Hemičari izveštavaju o svom otkriću na stranicama časopisa Applied Materials & Interfaces.

Beli sloj je potpuno bezopasan i ne utiče na ukus proizvoda. Naučnici odavno znaju da je takozvani plak zbog činjenice da masti (na primer kakao puter) dolaze na površinu čokolade i tamo kristališu.

Američki hemičari uspeli su da snime proces formiranja plaka u realnom vremenu. Da bi ubrzali proces, oni melju glavne sastojke čokolade (kakao zrna, šećer, mleko u prahu i kakao puter) u prah i ispituju njenu kristalnu strukturu moćnim rendgenskim zracima. Zatim je, kao eksperiment, uzorcima dodato nekoliko kapi suncokretovog ulja, usled čega je mast počela brzo da se kreće kroz male pore u čokoladi (zbog efekta kapilarnosti).

Istraživači su zaključili da je najbolji način da se spreči stvaranje plaka smanjenje poroznosti čokolade. Pored toga, pod određenim uslovima skladištenja, količina tečnih masti u pločici je minimizirana (ovo je hladno mesto sa temperaturom od oko 18 stepeni).

Ako i dalje ne želite da jedete pobelelu čokoladu, slobodno je koristite u receptima za:

- čokoladni fadž;

- čokoladni kolač;

- čokoladni deserti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji