Većina ljudi misli da je crna čokolada veoma dobro rešenje za zdravu ishranu. Od ove čokolade možemo dobiti mnoge vredne mikroelemente, kao i to da uz njenu pomoć prevaziđemo depresiju, kao i da povećamo hormon sreće.
Ali da li je sve ovo istina? Kako možemo biti sigurni da prirodna crna čokolada nije mnogo puta obrađena i da vredni sastojci sadržani u zrnima od kojih je napravljena čokolada nisu zauvek izgubljeni?
Kakao je sirovina od koje se pravi naša omiljena čokolada. To je neobrađeno seme koje je poznata superhrana koja nudi mnoge antioksidante i važne vitamine i minerale. Glavni proizvod od kojeg se prirodna crna čokolada pravi su zrna kakaa, kojih u jednom plodu može biti između 40 i 60 i beru se sa grana kakaovog drveta.
Nakon što se pažljivo otvore, iz mahuna se uzimaju zrna, zatim se ostavljaju da fermentiraju i suše se od 1 do 2 nedelje. Da bi se napravila svima nama omiljena čokolada, zrna se podvrgavaju termičkoj obradi – peku se na veoma visokoj temperaturi. Međutim, ovaj tretman ubija gotovo sve korisne sastojke koje kakao zrna ima. Jedino što ostane je njihova aroma.
Sada kada smo pogledali kako se pravi čokolada, hajde da vidimo koje su koristi sirovog kakao zrna.
1. Sirova zrna kakaa imaju četiri puta više antioksidanata od industrijskih čokolada, 20 puta više od borovnica i više od 100 puta više od banana;
2. Naučno je dokazano da kakao zrna sadrže specifične molekule koji utiču na sreću i osećaj euforije;
3. Kakao zrna deluju kao afrodizijak - Još jedno jedinjenje koje podiže raspoloženje zvano feniletilamin, koje se takođe nalazi u zrnu kakaoa. Izaziva osećaj opijenosti koji smanjuje osećaj bola. Takve supstance se takođe oslobađaju u našem mozgu kada se zaljubimo;
3. Jednu korist koju osećaju samo žene, a to je balans homona tokom "onih dana" i pomažu da se izbegnu negativne posledice predmenstrualnog sindroma. Sirova kakao zrna povećavaju nivo serotonina u našem mozgu. Kada imate PMS, često želite da pojedete nešto slatko. Preporučujemo da ne akumulirate višak kalorija od jedenja čokolade, već da je zamenite sirovim zrnom kakaoa;
4. Kakao zrna štite srce od kardiovaskularnih bolesti. Flavanoli sadržani u zrnu kakaoa imaju antiinflamatorno dejstvo. Antioksidansi vas štite od kardiovaskularnih bolesti, smanjuju rizik od moždanog udara i poboljšavaju cirkulaciju krvi jer snižavaju nivo lošeg holesterola i pomažu u sprečavanju stvrdnjavanja arterija;
5. Na Univerzitetu u Kaliforniji, istraživači su otkrili da kakao može da razredi krv i da ima moć da spreči stvaranje krvnih ugrušaka. Ovo otkriće pokazuje da konzumacija sirovih zrna kakaa može biti od velike pomoći u razređivanju krvi – kao što to čini aspirin;
6. Kakao zrna pomažu u borbi protiv preranog starenja - Polifenoli i antioksidansi sadržani u zrnu kakaoa su u istoj grupi sa antioksidansima zelenog čaja i crvenog vina. Ovi antioksidansi štite ćelije od prerane oksidacije ili uništenja i tako dugo čuvaju mladalački izgled;
7. Kakao zrna pomažu u borbi protiv viška kilograma i suzbijaju apetit. Ispijanje šolje toplog kakaoa pre obroka pomoći će vam da izgubite težinu i smanjite apetit;
8. Kakao u zrnu sadrži magnezijum i zaštitiće vas od osteoporoze, smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 i sniziti pritisak. Magnezijum pomaže u borbi protiv grčeva u mišićima i preporučuje se trudnicama za ublažavanje kontrakcija i protiv pobačaja. Sirovi kakao prah / 2 kašičice / sadrži 53 mg magnezijuma ili 65% dnevne doze ovog minerala;
9. Kakao zrna su bogata sumporom, koji pomaže da imamo sjajnu kosu, zdrave nokte, podržava rad jetre i pankreasa;
10. Zrna kakaoa pomažu u snižavanju pritiska na potpuno prirodan način. Postoji studija u kojoj su stariji muškarci uzimali kakao zrna svako veče u malim dozama. Imali su visok pritisak i kakao je pomogao da ga smanje;
11. Kakao zrna smanjuju insulinsku rezistenciju kod osoba sa poremećenom tolerancijom na glukozu i pušača jer imaju antioksidativna svojstva;
12. Kakao zrna značajno poboljšavaju funkciju bubrega. Podržavaju funkciju creva. Ako hranom koju jedete ne unosite dovoljno antioksidanata, mogu nastati mnoge opasne i dugoročne posledice po vaš organizam. Zbog toga bi trebalo da konzumirate kakao dve nedelje i da tako smanjite nivo hormona odgovornog za stres – kortizola;
13. Zrna kakaoa štite od opekotina od sunca - Prema studiji sprovedenoj u Londonu, učesnici koji su konzumirali 20 grama kakaoa dnevno tokom 12 nedelja mogli su da ostanu na suncu dvostruko duže od onih koji su ga konzumirali manje.
14. Kakao zrna se bore protiv raka kože – Naučnici iz Nemačke su otkrili da kakao ima moć da se bori protiv ultraljubičastih zraka, koji izazivaju rak kože;
15. Kakao zrna pomažu da imate meku i glatku kožu. Jedno istraživanje je pokazalo da su žene koje su pile kakao sa najmanje 326 mg flavonoida dnevno imale mnogo bolju strukturu kože. Poboljšava mikrocirkulaciju, povećava zasićenost kiseonikom i poboljšava hidrataciju kože u poređenju sa onima koji nisu pili kakao;
16. Zrna kakaoa pomažu protiv karijesa - Studije koje su sproveli istraživači sa Univerziteta Tulejn su otkrili da je ekstrakt kakao praha efikasniji od fluorida u prevenciji karijesa. Ovaj ekstrakt sličan kofeinu pomaže u učvršćavanju zubne gleđi;
17. Kakao zrna pomažu u ublažavanju kašlja - teobromin koji se nalazi u njima pomaže u ublažavanju jakog kašlja;
18. Kakao zrna štite od Alchajmerove bolesti i poboljšavaju kognitivne funkcije – Prema jednoj studiji, ljudi srednjih godina koji piju dve šolje kakaoa dnevno poboljšali su svoje pamćenje i povećali dotok krvi u mozak;
19. Kakao zrna poboljšavaju varenje jer sadrže vlakna koja podržavaju probavne enzime u telu;
20. Kakao zrna su izvor zdravih masti - Našem telu su potrebne masti. One su pomagači koji pomažu našem rastu, imunološkom sistemu i poboljšavaju metaboličke funkcije. Zdrave masti koje se nalaze u zrnu kakaoa su veoma slične monozasićenim mastima koje se nalaze u maslinovom ulju.
Ukoliko se odlučite za mlevenje sirovih zrna kakaoa, obavezno pogledajte naše predloge gde ih možete koristiti;
- kakao kolač;
- kakao palačinke;
- kakao keks.
Komentari