Bonapeti.rs»Saveti»Kako da osušimo bosiljak?

Kako da osušimo bosiljak?

MarianeMariane
Džedaj
15630
Kako da osušimo bosiljak?

Ne možete da zamislite vaše omiljene špagete bolonjeze ili omiljeni sos bez šarobnog mirisa bosiljka, zar ne? Bosiljak je jedna od najaromatičnijih začinskih biljaka u italijanskoj kuhinji, arapskoj kuhinji, a takođe i u mnogim drugim kuhinjama. Bosiljak je počasni gost u velikom broju soseva od paradajza i receptima za testeninu i čorbu.

Nije slučajno da bosiljak nazivaju kraljevskim začinom. Upravo od njega se priprema čuveni aćeto balsamiko (sirće balzamiko) u kombinaciji sa estragonom i mirođijom.

Bosiljak spada u grupu biljaka koje se lako suše i kada se čuvaju u hermetički zatvorenim teglama mogu da očuvaju jedinstveni miris cele dve godine.

Uvek možete kupiti sušeni bosiljak u prodavnici, ali nema ničega složenog u tome da ga sami pripremite kod kuće. Treba vam samo malo svežeg bosiljka i slobodan prostor.

Možete da sušite bosiljak onako kako ga otkinete u stablima ili pak možete iskidati pojedinačne listove i da njih sušite. Kada ga sušite celog, treba da stabla vežete u donjem delu i da ih obesite na suvo i provetreno mesto.

Ako rešite da bosiljak sušite u listovima, dobro je da odaberete listove srednje veličine. Otkinite ih i rasporedite ih na komadu novina ili tankom platnu. Ostavite ih nekoliko dana na suvom i senovitom mestu, a nakon toga ih zatvorite u teglu sa hermetičkim poklopcem.

U slučaju da nemate odgovarajuće mesto ili jednostavno ne želite da čekate desetak dana, dok se bosiljak osuši, možete ga osušiti i u rerni. Stavite listove na 30 minuta u rernu zagrejanoj na 40 stepeni, a nakon toga ih ohladite i sakupite.

Osušeni bosiljak će sačuvati svoju čarobnu aromu najmanje u naredne 2 godine. Preporučujemo vam da kada kuvate jagnjetinu sa bosiljkom ili aromatične pice sa bosiljkom, da dodate začin na samom kraju pripreme.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni