Rakija je poznata kao tradicionalno balkansko piće i posebno je omiljena među lokalnim stanovništvom. Sigurni smo da mnogi od vas još pripremaju domaću rakiju, ali čak i ako niste nastavili ovu tradiciju, verovatno se sećate kako su vaši deda i baka pekli rakiju u kazanu.
Rakija se može praviti od više vrsta voća, mada su najčešće grožđe i šljiva.
Pored voća, potrebni su nam i voda i šećer. Tečnost je u početku bezbojna, ali postaje žuta kada odstoji. Oni od vas koji planiraju da peku rakiju najverovatnije znaju proces pravljenja.
Za svaki slučaj, međutim, podsećamo vas koliko tačno šećera u rakiji će vam biti potrebno.
Pre svega treba da izaberete voće od koga ćete peći rakiju. Treba ga pustiti da fermentira zajedno sa šećerom u odnosu oko 5/100. To znači da je za 100 kg voća potrebno pripremiti 5 kg šećera.
Fermentacija se odvija oko 10-15 dana. Tečnost se zatim kuva u kazanu za rakiju.
Rakija se može napraviti i od vina koje je već provrilo i vratimo ga da se prokuva u kazanu za rakiju.
Druga mogućnost je da se od džibri /otpada od grožđa pri pravljenju vina/ pravi rakija, dodajući joj šećer i vodu.
Šećer prema džibri je u odnosu 10/100, rastvori se u vodi pre dodavanja.
Posle fermentacije džibre, kuvamo u kazanu kao i obično.
Količina šećera varira u zavisnosti od sadržaja šećera u materijalu koji koristimo.
Komentari