Bonapeti.rs»Saveti»Koliko šećera se dodaje u rakiju?

Koliko šećera se dodaje u rakiju?

ažurirano:
G. ValchevaG. Valcheva
Početnik
12
Koliko šećera se dodaje u rakiju?

Rakija je poznata kao tradicionalno balkansko piće i posebno je omiljena među lokalnim stanovništvom. Sigurni smo da mnogi od vas još pripremaju domaću rakiju, ali čak i ako niste nastavili ovu tradiciju, verovatno se sećate kako su vaši deda i baka pekli rakiju u kazanu.

Rakija se može praviti od više vrsta voća, mada su najčešće grožđe i šljiva.

Pored voća, potrebni su nam i voda i šećer. Tečnost je u početku bezbojna, ali postaje žuta kada odstoji. Oni od vas koji planiraju da peku rakiju najverovatnije znaju proces pravljenja.

Za svaki slučaj, međutim, podsećamo vas koliko tačno šećera u rakiji će vam biti potrebno.

Pre svega treba da izaberete voće od koga ćete peći rakiju. Treba ga pustiti da fermentira zajedno sa šećerom u odnosu oko 5/100. To znači da je za 100 kg voća potrebno pripremiti 5 kg šećera.

Fermentacija se odvija oko 10-15 dana. Tečnost se zatim kuva u kazanu za rakiju.

Rakija se može napraviti i od vina koje je već provrilo i vratimo ga da se prokuva u kazanu za rakiju.

Druga mogućnost je da se od džibri /otpada od grožđa pri pravljenju vina/ pravi rakija, dodajući joj šećer i vodu.

Šećer prema džibri je u odnosu 10/100, rastvori se u vodi pre dodavanja.

Posle fermentacije džibre, kuvamo u kazanu kao i obično.

Količina šećera varira u zavisnosti od sadržaja šećera u materijalu koji koristimo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni