Čokolada ima reputaciju jakog afrodizijaka, odnosno proizvoda koji povećava seksualnu želju. Izvor ove tvrdnje, barem za modernu eru, zasnovan je na sugestiji psihologa sa Univerziteta Kolumbija Majkla Lajbovica u njegovoj knjizi Hemija ljubavi iz 1983. godine.
U njoj on opisuje dejstvo čokolade kao jednog od najdostupnijih afrodizijaka zbog fenetilamina (PEA) koji sadrži. Ovu supstancu proizvodi naš mozak i deluje kao stimulans za proizvodnju dopamina - hormona odgovornog za osećaj zadovoljstva kada se čovek približava željenom cilju (seks, konzumiranje ukusne hrane, itd.).
U relativno visokoj koncentraciji (0,4-6,6 mikrograma po gramu) PEA je prisutan u čokoladi. Ovo je dovelo naučnike do logičnog zaključka da konzumacija čokolade dovodi do istog efekta kao i proizvodnja feniletilamina u prirodnim uslovima.
Ispostavilo se da nije sve tako jednostavno. Supstancu uništava naš sistem za varenje pod uticajem enzima monoamin oksidaze. Samo mali deo ulazi u centralni nervni sistem u obliku koji se apsorbuje. Veoma je sumnjivo da bi mogao da utiče na naš mozak kao prirodni afrodizijak.
Priča o tome da li je čokolada afrodizijak se tu ne završava. Još jedno jedinjenje koje se nalazi u čokoladi koje takođe može biti odgovorno za povećanje seksualne želje je triptofan. To je esencijalna aminokiselina za ljude koju telo ne može da proizvede samo.
On igra važnu ulogu u proizvodnji neurotransmitera serotonina, koji je povezan sa osećanjem zadovoljstva. Ali, opet, kada jedete čokoladu, vrlo malo triptofana ostaje u svarljivom obliku.
Stoga, njegova uzbudljiva svojstva nisu potvrđena. Umesto toga, ako neko doživi pozitivne emocije od čokolade, one su povezane sa placebo efektom, a ne sa hemijskom prirodom proizvoda.
Takođe postoji mišljenje da čokolada nije toliko korisna koliko je štetna, pa čak i toksična. Sve je to zbog teobromina, još jednog stimulativnog jedinjenja koje sadrži. Njegova struktura je veoma slična kofeinu. Deluje na telo na isti način: blokira adenozinske receptore u mozgu, smanjujući potrebu za snom. 100 g mlečne čokolade sadrži oko 200 miligrama teobromina.
U crnoj čokoladi njegova koncentracija je veća: 600 miligrama na 100 grama. Veruje se da je ova supstanca toksična.
To ne znači da treba hitno odustati od čokolade. Mnoga hemijska jedinjenja koja na ovaj ili onaj način ulaze u naše telo sa hranom su takođe toksična. U velikim dozama naravno. Praktično niko se još nije približio toksičnoj dozi jedući čokoladu.
Na kraju krajeva, sve bi trebalo da bude umereno i da u njemu uživajte. A u tome će vam svaki dan pomoći još jedan komad čokoladnog kolača ili domaća lava torta, koje imaju tako bogat čokoladni ukus.
Vidite šta još znači, ako vam se jede čokolada?
Komentari