Zamrzavanje predstavlja zdrav način čuvanja korisnih materija u voću na duže vreme. To je jedan od načina da se sačuvaju borvnice, kako bi mogli da ih koristite za pripremu različitih kolača, kao što su: brzi čizkejk, klafuti sa voćem, ili pak za ukrašavanje debelih palačinki.
Za zamrzavanje se koriste samo zdravi i dobro sazreli plodovi.
U zamrzavanju borovnica nema ničeg teškog ili složenog.
Pre nego što zamrznete borovnice, očistite ih od lišća, uklonite plodove, koji su oštećeni i dobro ih operite. Izaberite damo tvrde i dobro sazrele plodove za zamrzavanja.
Kada operete borovnice, ostavite ih da se dobro ocede i osuše.
Kada se potpuno osuše, prebacite borovnice u veći pleh. Rasporedite bobice po dnu pleha u jednom sloju.
Ovaj pleh ubacite u zamrzivač da tamo bude oko 2 sata. na taj način se plodovi neće zalepiti jedan za drugi i zamrznuće se svaki plod pojedinačno.
Kada prođu dva sata, izvadite borovnice i prebacite ih u plastične kutije ili u kese i vratite ih u zamrzivač.
Ovako zamrznute borovnice mogu da se čuvaju jednu godinu.
Kada su vam potrebne borovnice za domaće kolače ili pak kao ukras za pohovani sir, izvadite ih iz zamrzivača 2-3 sata ranije, kako bi re razmrzle. Važno je da razmrzavanje bude na sobnoj temperaturi.
Komentari