Zalogaji od soje ili komadići od soje popularna su zamena za meso. Dostupni su u obliku sušenih kockica u maloprodajnim lancima. Ako se pravilno kuvaju, postaju veoma ukusni i korisni u raznim vegetarijanskim jelima i veganskim receptima. Ali ako se ne poštuju neka osnovna pravila, oni postaju tvrdi i žilavi i teško ih je žvakati.
Šta je važno znati kada pripremate komadiće soje? Najvažnije je pročitati uputstva za određeni proizvod i slediti ih.
Generalno, komadiće soje treba preliti ključalom vodom u odnosu 1 deo zalogaja prema 2 dela vode. Tečnosti može biti i više - to nije problem, važno je da nije manje. Ovo je ključna tačka u pripremi komadića od soje.
Posuda u kojoj će se nalaziti komadići soje se zatvori poklopcem i ostavi 3 sata ili više. Cilj je da soja apsorbuje vodu i dobro nabubri. To komadiće čini krhkim. U nekim receptima se predlaže da se komadići soje potopte u biljnom bujonu ili mleku - ovaj korak je po vašem nahođenju, možete ga preskočiti.
Zatim se komadići operu vodom i ocede, začine omiljenim začinima za meso (kari, aleva paprika, soja sos, biber, crno vino, beli luk u prahu) i koriste se za razne recepte i mogu se dalje peći, pržiti ili dinstati. Ili da se pripreme kao roštilj u obliku vege ražnjića.
Mogu se dinstati sa malo luka i pečurkama ili koristiti u vegetarijanskim sendvičima.
Komentari