Želatin je vrsta lepka životinjskog porekla. Široko se koristi u kulinarstvu za želiranje, kao i u farmaciji, gde se koristi za pravljenje rastvorljivih kapsula lekova.
Zahvaljujući želatinu možemo da pravimo ukusne i efektne kolače, torte i kremove, koji nisu previše bogati kalorijama. Pravljenje ukusne voćne torte bilo bi nezamislivo bez želatina.
Sa želatinom se lako radi, samo treba da se pridržavate pravila da se on rastvori u hladnoj vodi i potom da se ne dozvoli da želatin proključa kada se zagreje, jer će se preseći i izgubiti svojstva želiranja.
Dakle, želatin smo već pripremili, pomešali smo ga sa kompotom, sokom ili mlekom koje ćemo želirati i nestrpljivo čekamo i pitamo se kada će kolač biti gotov. Želatinu je potrebno neko vreme da očvrsne.
Prvi znaci očvršćavanja smese se javljaju nakon oko 40-60 minuta u frižideru. Da biste ubrzali ovaj proces, možete nakratko staviti želatin u zamrzivač. Žele će biti potpuno čvrst i spreman za konzumaciju nakon najmanje 4 sata u frižideru, a ako je veća količina u pitanju, možda tek nakon 6-8 sati.
Komentari