Pletenje pomaže da beli luk (luk) traje duže tokom skladištenja i estetski je prijatnija opcija od bacanja lukovica u mrežastu vreću.
Lukovice belog luka ili glavice crnog luka se sipaju na sto (ploču) u podrumu ili drugoj odgovarajućoj prostoriji. Tako ostaju da se osuše na vazduhu oko dve nedelje.
Ovaj proces sušenja je neophodan, da bi se uklonila vlaga sa njihovih drški, kako se kasnije ne bi pokvarile.
Važna stvar u vezi sa pletenjem pletenica belog luka i luka je da ako se drške previše osuše, biće previše lomljive za pletenje, tako da se o tome mora voditi računa.
Kako se plete beli ili crni luk?
Trebaće vam:
Glavice belog luka - 10-15 komada
Dva mala konopca
Stavite tri glavice luka sa dugim stablima i listovima na sto okrenute prema vama. Pričvrstite glavice belog luka (crnog luka) savijanjem listova. Raširite listove, napravite tri odvojena dela.
Dodajte novu glavicu na levu stranu i stavite njene listove u sredinu. Počnite da pletete listove onako kako pletete pletenicu, počevši od onih s desna na sredinu. Dodajte novu glavicu sa desne strane i stavite njene listove u sredinu.
Povucite listove sa leve strane do sredine. Nastavite da dodajete nove lukovice sa obe strane i čvrsto upletite beli luk (crni luk).
Završite pletenicu i vežite konopcem.
Sa već ispletenim korisnim povrćem možete pripremiti ukusnu čorbu od luka, namaz od belog luka ili bakino jelo od luka.
Komentari