Prepoznavanje svežih školjki je važno da biste izbegli trovanje hranom. Evo nekoliko osnovnih znakova pomoću kojih možete da utvrdite da li su školjke sveže:
- Školjke moraju biti zatvorene:
Sveže školjke imaju čvrsto zatvorene školjke.
Ako je školjka malo otvorena, lagano je kucnite - ako se zatvori, školjka je živa i sveža. Ako ne reaguje, školjka nije za ishranu;
- Miris:
Sveže školjke imaju prijatnu, blago slanu aromu mora.
Ako osetite neprijatan ili truo miris, one nisu sveže;
- Težina:
Sveže školjke su teške zbog sadržaja vode. Ako je školjka lagana, može biti osušena ili prazna;
- Izgled školjke:
Ljuske treba da budu čiste i bez pukotina. Školjke sa oštećenim ljuskama najbolje je izbegavati;
- Nakon toplotne obrade:
Prilikom kuvanja školjke treba da se otvore. Ako bilo koja školjka ostane zatvorena nakon termičke obrade, ona je neprikladna za konzumaciju i treba je baciti;
- Uslovi skladištenja:
Proverite da li su školjke pravilno uskladištene – hladne, ali ne zamrznute i na ledu.
Ako sumnjate u svežinu školjki, bolje je da ih ne konzumirate, jer je rizik od trovanja hranom visok.
Pogledajte više o bontonu kod serviranja školjki, kao i koliko se dugo kuvaju školjke da ih ne biste prekuvali.
Komentari