Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da prepoznamo dobru ribu?

Kako da prepoznamo dobru ribu?

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
Sveža riba pastrmka

Nemasna riba se široko koristi u dijetalnoj ishrani.

Međutim, nije svakoj domaćici jasno da je riba proizvod koji se brzo kvari. Razlog za to je njeno krhko meso, zasićeno vodom. Ovo stvara sredinu za brz razvoj bakterija koje su dospele u nju.

Budite pažljivi, s obzirom na to da riba može da izazove teško trovanje, čak i smrt. Posledice nje su jedne od najopasnijih za zdravlje.

Ako ne čuvate dobro tokom poslednih 12-14 sati - bolje je da je uopšte ne konzumirate. Potrebno je da svaka domaćica pravi razliku između dobre, kvalitetne ribe i pokvarene ribe.

Dobra za kuvanje je ona riba koja ima svetlu i blistavu krljušt koja se teško skida. Osim toga, njene škrge su jarkocrvene ili roze. Telo ima elastičnu konzistenciju, gusto je pri dodiru. Prilikom sečenja meso se teško odvaja od kostiju, a prilikom stavljanja u vodu sveža riba tone. Meso treba da ima sivkasto-belu boju.

Tri šarana

Nemojte konzumirati ribu ukoliko ona ima potamnelu krljušt koja se pri dodiru lako odlepljuje, pokrivena je lepljivom sluzi, škrge su tamno braon ili plavkaste, oči su upale i mutne.

Za pokvarenu ribu je karakteristično još prilikom čišćenja i sečenja da se kosti lako odvajaju od mesa i iz njih izlazi neprijatan miris. Prilikom stavljanja u vodu pokvarena riba ispliva na površinu.

Sveža riba treba da se skuva odmah nakon ulova. Riba koja je ohlađena u frižideru ili korpi sa ledom može da se čuva nekoliko dana i noći, ukoliko se održava temperatura ispod 0 stepeni.

Zamrznuta riba ima iste nutritivne kvalitete i kvalitete ukusa kao sveža. Opasna za konzumaciju je riba koja je više od jedanput odmrzavana i ponovo zamrzavana.

Ukoliko volite ribu, preporučujemo da probate naše recepte za:

- punjenog šarana;

- pastrmku na roštilju;

- skušu sa sosom;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest