Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da spremite školjke

Kako da spremite školjke

Jana G.Jana G.
Početnik
1783
Pripremanje školjki

Kako biste uživali u ukusu školjki, treba da znate se kuvaju samo školjke koje su dobro zatvorene i koje nemaju nikakva oštećenja po sebi.

Nakon termičke obrade treba da se otvore jer u suprotnom bi trebalo da se odmah bace, jer nisu dobre za konzumaciju.

Školjke se kuvaju, dinstaju, prže, dime i sole. Školjke se veoma dobro kombinuju sa pirinčem, krompirom, žitaricama, makaronama, povrćem i majonezom. Veoma ukusna bude i čorba sa školjkama, kao i razne salate.

Školjke

Jedan od najrasprostranjenijih načina za spremanje školjki je upravo mornarski način - one se dinstaju sa belim vinom, belim lukom i limunom. Kada spremite školjke, treba ih odmah konzumirati.

Ratatuj sa školjkama

Spremljene školjke se ne mogu čuvati, a još manje da se ponovo zagrevaju, jer postoji veliki rizik od trovanja. Preporučuje se korišćenje morske soli tokom pripreme školjki.

Školjke sadrže korisne belančevine, vitamine B grupe, vitamine D i E, a takođe i fosfor i gvožđe. One sadrže dosta cinka, pa se zato smatraju prirodnim stimulansom za muškarce.

Salata sa školjkama

Sveže školjke se kuvaju oko 7 minuta, dok se ne otvore. Zamrznute školjke se kuvaju desetak minuta. Veoma lako se sprema i ratatuj sa školjkama, koji je veoma ukusan i aromatičan.

Potrebni sastojci: 400 g školjki bez oklopa, 2 crvene paprike, 1 tikvica, pola glavice karfiola, 1 struk celera, 100 g maslina, 2 kašike brašna, 4 kašike ulja, so i biber po želji.

Način pripreme: Paprike isecite na kockice, tikvice ogulite i sitno iseckajte, a karfiol podelite na ružice. Celer isecite na sitno. Sve propržite sa 2 kašike ulja oko 10 minuta i onda ostavite da se sve dinsta na tihoj vatri 8 minuta.

Školjke uvaljajte u brašno i pržite u posebnom tiganju u preostalom ulju oko 3 minuta. Dodajte povrće i masline, dodajte so i biber, pa onda servirajte.

Školjke sa sosom od limete imaju neverovatan ukus

Potrebni sastojci: 400 g školjki bez oklopa, 50 g maslaca, 3 grančice mente, 1 limeta, pola kašičice krupne morske soli, 100 g mekog sira poput krem sira.

Način pripreme: Školjke propržite u maslacu oko 2 minuta, onda mentu sitno isecite i dodajte školjkama, zajedno sa sitno iseckanom limetom. Sve pržite još 3 minuta i dodajte sir. Jelo se prži još 5 minuta, mešajući bez prestanka, a onda se servira, gde se zatim može preliti sokom od limete.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest