Zbog čega podrigujemo?

Zbog čega podrigujemo?
Fotografije: bonapeti.rs

Podrigivanje je proces za vreme kojeg se izbacuje vazduh nagomilan u stomaku. Veoma često, podrigivanje je spontan proces i ne znači da čovek ima nekakvo oboljenje.

Ovo je funkcionalno podrigivanje i razlog je to što se tokom jela proguta i dosta vazduha - kada jedemo hranu sa mnogo kvasca, veoma ljutu hranu, kada pijemo gazirana pića ili veoma često - kod prejedanja.

Drugi razlozi za podrigivanje mogu biiti veoma brzo uzimanje jela, govor prilikom jela, žvakanje žvakaće gume, odlazak u krevet odmah nakon večere. Probajte da uočite da li se podrigivanje ne javlja kada konzumirate samo određenu hranu i naravno, izbegavajte tu hranu.

Najčešće namirnice koje izazivaju podrigivanje su citrusi, čokolada, soja, jaja, mleko, kukuruz i pšenica.

U težim slučajevima, podrigivanje je uzrok oboljenja nervnog sistema, žuči, želudca ili dr. Ako je podrigivanje simptom oboljenja, ono je povezano i sa drugim problemima i ne javlja se samo, već uz gađenje, bol, jaku kiselinu i čak i povraćanje.

U slučaju da se podrigivanje i gore pomenuti simptomi javljaju duže vreme, najbolje je da zatražite pomoć lekara, kako bi se otkrio uzrok.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji