Tokom poslednjih godina i kod nas se sve više govori o somelijerima. Suva definicija zanimanja somelijer, koju možete pronaći na internetu, glasi da somelijer dolazi od francuske reči Sommerier - i znači, profesionalac koji ima bogato znanje i poznavanje u oblasti vina, specijalista u svim aspektima degustacije vina.
Na plećima somelijera je i odgovoran zadatak da kupi i čuva vina i da ih predstavlja gostima i klijentima.
Jedan od osnovnih zadataka somelijera je da pripremi vinsku kartu restorana ili drugog objekta, kao i da daje ekspertske savete klijentima u odnosu na njihov izbor vina prema specijalitetima koje su poručili.
Dobar somelijer ne radi samo na formiranju vinske karte, već tesno sarađuje sa ostatkom tima u restoranu - kuvari, konobari. Pored odličnog znanja u oblasti vina, on treba da ima i odlično razvijen ukus, koji će mu dozvoliti da usklađuje hranu, vino, alkoholna pića i pivo u apsolutnoj harmoniji, vodeći računa o ukusima, željama i budžetu klijenata.
Deo posla somelijera je da prati stanje novih berbi i starih berbi vina, kako bi procenio kada i kakvo vino da bude kupljeno o da se ostavi da sazreva.
Jedno od najvernijih oružja somelijera je njegov vadičep - alat uz pomoć kojeg otvara flaše vina. Istinski profesionalac se ne odvaja od svoje somelijerske čaše ili takozvanog tasa, što je svetski priznat simbol somelijera.
Komentari