Koje orašasto voće je korisno za jetru?

Koje orašasto voće je korisno za jetru?
Fotografije: bonapeti.rs

Poslednjih godina preovladava mišljenje, da je konzumiranje orašastog voća korisno za organizam. Većina orašastog voća sadrži veće količine masti, ali te vrste masti su korisne za naš organizam. Smanjivanje lošeg holesterola, čuvanje srca i jetre su neka od korisnih svojstava orašastog voća, naročito sirovog.

Jetra ima jednu od osnovnih funkcija u organizmu. Ona uzima iz krvi materije štetne za organizam, prerađuje ih i čisti od toksina i vraća u krvotok. Jetra je veoma složen sistem.

Da bi se izbegle tegobe i problemi, specijalisti preporučuju uključivanje orašastog voća u meni, jer oni pomažu u detoksikaciji.

Najbolje orašasto voće za jetru su brazilski orah, orah, pekan orah i badem.

Brazilski orah je dobar izvor selena, koji je naročito važan za ljude sa oboljenjima jetre, jer štiti ćelije jetre, jača imunitet i održava elastičnost tkiva.

Orasi sadrže arginin. To je aminokiselina, koja pomaže jetri da izbaci nagomilani amonijak. Orasi sadrže i omega-3 masne kiseline, koje takođe pomažu detoksikaciju ovog organa.

Pekan orasi su koštunjavo voće bogato vitaminima i mineralima. Oni su naročito bogati vitaminom E. Nakon konzumiranja takvih oraha nivo lošeg holesterola u organizmu se smanjuje za oko 33%.

To znači da orasi mogu biti važno oružje u borbi protiv masne jetre.

Badem ima mnogo kalcijuma, magnezijuma, vitamina E, selena. Magnezijum pomaže obnavljanje krvih sudova. Bademi smanjuju nivo šećera u krvi nakon obroka, koji je saradnik za masnu jetru.

Pokazalo se da je lagana užina od šake orašastog voća svaki dan korisna ne samo za jetru. Konzumiranje orašastog voća, naročito sirovog, smanjuje apetit i pomaže za blistavu kosu i nežnu kožu.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji