Način pripreme
Ovo je recept za testo za mekike koje ne bivaju masne jer ne zadržavaju masnoću pri prženju.
Zagrevamo blago sveže mleko, sipamo suvi kvasac, šećer i 1-2 kašike brašna, ostavljamo da se aktivira kvasac.
Prosejemo brašno, sipamo so i kvasno mleko sa sodom, koja je nakisla u njemu. Promešamo i dodajemo gotovi kvasac sa svežim mlekom i šećerom.
Zamesimo srednje meko testo, dodajući po jednu kašiku ulja pri mešenju, dok testo ne upije tri kašike i ne postane glatko.
Ostavljamo oko sat, pre nego što pržimo mekiki, ili stavljamo u kesu u frižider za sledeći dan. Treba da se predvidi veća kesa koja se vadi bar 15 minuta pre prženja, da bi testo dobilo sobnu temperaturu.
Testo se ne mesi ponovo, kidaju se loptice velličine mandarine, razvlače se rukama, pravi se rupa u sredini i prži se u zagrejanom ulju.
Mekike su mekane kao patišpanj a najviše od svega - nisu masne!
Dobar početak dana!
Komentari