Nema potrebe da potrošite mnogo novca u specijaliziranim prodavnicama za kuhinjske aparate, kako bi stvarali čuda u kuhinji. Zaista, glazure i ukrasi na tortama postaju čudesni uz pomoć šprica, ali spokojno možete da napravite i špric kod kuće.
Domaći špric je bolji, jer je lakši za upotrebu, dozvoljava bolju kontrolu kod dekorisanja i ono što je najvažnije, napravljn je tačno prema vašim potrebama.
Kako bi napravili špric, potreban vam je papir za pečenje, makaze i malo spretnosti. Prvo isecite pravilan kvadrat od rolne papira za pečenje. Presavijte ga po dijagonali i presecite ga, tako da dobijete dva jednaka trougla, od kojih ćete napraviti dva šprica za kolače.
Umotajte dva duža kraja trougla ka sredini, tako što prvo umotajte jedan kraj do sredine, a nakon toga i drugi. Treba da dobijete levak sa rupom u sredini, koju možete povećati ili smanjiti po želji.
Presavijte krajeve koji štrče, kako bi se poravnali sa ostatkom levka i već imate gotov špric. Ostaje vam samo da ga napunite kremom ili drugim materijalom, ali nemojte stavljati previše. Presavijte gornje krajeve unutra i kreirajte još jedno kulinarsko remek delo.
Komentari