Bonapeti.rs»Saveti»Kako se jedu ostrige?

Kako se jedu ostrige?

MarianeMariane
Džedaj
1460982
Kako se jedu ostrige?

Ostrige su jedan od najukusnijih morskih delikatesa. Njihov ukus je veoma cenjen. Ostrige se smatraju istančanim delikatesom, koji se poslužuje samo u specijalnim prilikama. One treba da se gutaju polako i sa uživanjem, kako bi osetili njovovu aromu i ukus, a ne da se prosto konzumiraju kada smo gladni.

Obično se ostrige poslužuju u otvorenim školjkama u činijama sa ledom, a zajedno sa njima se serviraju i četvrtine limuna, hleb i maslac. Ovaj običaj serviranja je direktno povezan sa tradicijom mediteranske kuhinje.

Ostrige se mogu poslužiti i zatvorene. Tada se zajedno sa njima daje i specijalni nožić, uz čiju pomoć ćete otvoriti školjku i odvojiti meso od nje.

Ako se školjka otvara previše lako, to je jasan signal da je ostriga pokvarena i da ne treba da se jede. Kada otvroite ostrigu, pažljivo je pogledajte. Voda unutar školjke treba da bude prozirna i da ima karakteristični miris mora.

Smatra se da su ostrige najukusnije kada su sirove, začinjene samo sa malo soli, bibera i soka od limuna. Preporučuje se da se sadržaj ostrige ne guta odmah, već da se sačeka nekoliko minuta, kako bi se probudili receptori ukusa i da se tek nakon toga polako sažvaće.

Sa ostrigama je povezano i nekoliko mitova, koji nisu bezopasni po vaše zdravlje. Mit je da možete da jedete ostrige sumnjivog kvaliteta, ako ih obilno prelijete ljutim sosom.

Drugi mit je da se mogu jesti samo sirove. One su veoma ukusne i kada se pripreme u sopstvenom sosu, pržene u testu, pečene ili kada se dodaju u supu ili salatu od morskih plodova. A tvrdnje da su afrodizijak, kako se govori, ostavljamo vama da proverite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji