Ekspandirani pirinač su zrna pirinča obrađena ekspandiranjem. Pirinač se zagreva do određene temperature i kao da eksplodira iznutra. Takav pirinač može da se oblikuje (prilikom obrade dobija se pastozna masa, koja se iseče na trake) i u obliku zrna, uvećana u zapremini.
Veruje se da su Indijci prvi pripremili ekspandirani pirinač. Grejali su ga u velikom kotlu sa kvarcnim peskom. U Evropi ovaj pirinač često nazivaju "indijske kokice".
Tradicionalne metode narastanja ili pucanja pirinča uključuju prženje u ulju ili soli.
Komercijalni ekspandirani pirinač se obično pravi zagrevanjem zrna pirinča pod visokim pritiskom u prisustvu pare (ekstruzija), iako način proizvodnje uveliko varira.
Ekspandirani pirinač je uravnotežena namirnica, sadrži dovoljnu količinu proteina i biljnih vlakana, kao i kalcijuma, gvožđa, cinka. Lecitin koji je deo ekspandiranog pirinča ima dobar efekat na ljudski mozak. U nekim slučajevima je moguća individualna netolerancija, iako nije tipičan alergen.
Po izgledu, ekspandirani pirinač su bela krupna zrna sa mekom ljuskom, šuplja iznutra. Bez aditiva, ima neutralan ukus. Dodaje se u čokoladu, desertnim barovima, dijetalnom hlebu. U novije vreme se koristi za pripremu dijetetskih čipseva i kriški za mazanje.
Koristi se za ukrašavanje deserata, voćnih salata i koktela. Takav pirinač se priprema ne samo sladak, već i začinjen, na primer sa ljutim papričicama i kurkumom.
U prirodnom obliku, ekspandirani pirinač može se dodati u domaću hranu za pse i mačke.
Ekspandirani pirinač se preporučuje da se čuva na suvom i hladnom mestu oko godinu dana.
Pogledajte još kako napraviti kolače od pirinča.
Komentari