Kafa je među najpopularnijim napicima na svetu. Priprema šolje aromatične kafe postalo je gotovo umetnost pravih majstora - barista.
Međutim, ukus kafe zavisi od toga da li ćemo izabrati Arabiku ili Robustu.
Na svetu se proizvode tri vrste kafe:
- Arabika;
- Robusta;
- Liberika.
Iako su iz iste porodice, ove tri vrste kafe imaju različite botaničke osobine i zahtevaju različite klimatske uslove za uzgoj.
Najbogatiji ukus i aromu, a u isto vreme i najkvalitetnija je Arabika. Sadrži malo kofeina, što čini ovu vrstu kafe pogodnom za čestu upotrebu.
Njen ukus je blago kiselkast, mogu se pronaći voćne, cvetne, čak i čokoladne note. Arabika pripremljena u espreso mašini formira gustu penu.
Većina konzumnih kafa (onih koje se prodaju trgovinama) na tržištu sadrži 100% arabike. Robusta ima gotovo dvostruko više kofeina od Arabike.
Zbog toga je i njen ukus gorak, koji se ponekad definiše kao ukus izgorele kafe ili čak ukus analgina.
Neke vrste Robuste se široko koriste za pripremanje espreso mešavina uglavnom za kafu u italijanskom stilu.
Najbolje za bogat ukus kafe su kombinacije sa pretežnim sadržajem arabike, oko 80-90% i manje, između 10-20% robuste.
Robusta pruža gustinu, a Arabika daje bogat ukus i mešavinu aroma kafe. Treća vrsta kafe Liberika izuzetno je niskog kvaliteta i retko se koristi.
Komentari