Bonapeti.rs»Saveti»Kako se i koliko vremena se kuva bamija?

Kako se i koliko vremena se kuva bamija?

Stanislava ValkovaStanislava Valkova
Inovator
224043
Kako se i koliko vremena se kuva bamija?

Po svom izgledu bamija je slična zašiljenoj zelenoj mahuni boranije konusnog oblika. Kada isečete bamiju, izdvaja se lepljivi sok koji služi kao prirodno sredstvo za zgušnjavanje supa i sosova. Koristan je za one koji pate od gastritisa i čireva. Povrće raste samo u zemljama sa toplom klimom.

Plodovi bamije jedu se sveži (na primer u salatama) i kuvani, dinstani, punjeni, prženi, konzervirani, a koriste se i za pravljenje čorbi i sosova.

Sirova bamija dodaje se salatama, a takođe se marinira i prži. Odlično se slaže sa paradajzom, lukom, kukuruzom, paprikom i patlidžanom.

Važno je da znate - za kuvanje se koriste samo mladi, ne potpuno zreli plodovi dužine do oko 10 cm i ne stariji od 5 dana od trenutka branja.

Bamija pomaže kod hroničnog umora, depresije i teškog fizičkog napora, kao i kod različitih respiratornih bolesti.

Da mahune bamije ne bi bile klizave i pokrivene stinim dlačicama, potrebno je očišćenu bamiju prskati vinskim sirćetom i ostaviti 1 sat, isprati je i spremna je za termičku obradu.

Veoma je važno da obratite pažnju na prethodno kuvanje proizvoda. Tanke dlake koje prekrivaju kožu treba očistiti. Ako to ne uradite, jelo će biti gorko. Vlakna sa površine bamije zajedno sa kožom biće mnogo lakše ukloniti ako povrće prelijete vrelom vodom.

Očišćeno i oprano sveže povrće bamije stavite u slanu vodu zakišeljenu sirćetom . Bamiju kuvajte 15-20 minuta.

Iscedite vodu, stavite polovinu mahuna u podmazan pleh ili vatrostalnu posudu, pokrijte slojem seckanog luka, prženog na ulju, a na njega stavite preostalu bamiju.

Prelijte jajima sa mlekom i solju i pecite jednostavnu bamiju u rerni dok ne porumeni. Poslužite ukrašeno zelenom salatom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji