Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita savijača»Domaća savijača s maslacem

Domaća savijača s maslacem

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Domaća savijača s maslacem
Fotografije: Maria Simova
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
10
"Priznaćemo vas za prave kuvare tek kad napravite domaću savijaču s maslacem"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • jaja - 3 komada (odvojte jedno žumance)
  • so - 1 ravna kašika
  • šećer - 1 kašika
  • sveže mleko - 300 ml
  • kiselo mleko - 1 kašika
  • ulje - 6 kašika
  • kvasac - 1 kesica, suvi
  • brašno - oko 700 g
  • sir za posipanje - 300 g
  • maslac - 100 g rastopljen, za posipanje
  • maslac - 50 g, u nasečen na kockice
* merne jedinice

Način pripreme

Od sastojaka za testo zamesite meko testo, one treba da budu na sobnoj temperaturi, a mleko blago zagrejano.

Ostavite testo na toplom da udvostruči obim. Podelite naraslo testo na 8 jednkih delova forimiranih u lopte, namažite ih s malo ulja (da ne uhvate koru) i ostavite da se opuste 15 minuta.

Namažite radnu površinu s malo ulja, razvijte pomoću oklagije svaku loptu odvojeno i jednu za drugom, mažući rastopljenim masalcem i posipajući ravnomerno izmrvljenim sirom.

Uvijate ga u rolat i ređate u krug u prethodno podmazanu posudu za pečenje, započinjući od sredine ka zidovima (kao puž).

Ostavite formiranu pitu da poveća obim na 30 minuta, namažite je prehodno umućenim žumancem sa 1 kašikom ulja, rasporedite kockice maslaca odozgo i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 150 stepeni 10 minuta dok se ne naduje a onda povećajte temperaturu na 180 stepeni dok ne bude gotovo i dok ne porumeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: