Način pripreme
Za koru u staklenu posudu odvojte belanca od žumanaca. U njih dodajte prstohvat soli i mutite mikserom u vazdušasti krem od belanaca, dodavajući šećer u dozama.
Dodajte žumanca jedno po jedno, redom.
Prosejte brašno i dodajte ga u etapama, pažljivo mešajući špatulom.
Dno kalupa za tortu, prečnika 20 cm obložite papirom za pečenje, sipajte smesu u njega i izravnajte. Stavite kalup u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite otprilike 30 minuta dok ne bude gotovo.
Deset minuta nakon što izvadite kalup iz rerne, pažljivo okrenite koru na roštilj, ostavite da se u potpunosti ohladi.
Za krem u šerpi pomešajte umućeno jaje sa šećerom, vanilin šećer i so.
Postepeno u njih dodajte sveže hladno mleko i skrob. Stavite šerpu na ringlu i na umerenoj vatri kuvajte dok se ne zgusti.
Sipajte krem u posudu, uvijte streč folijom i ostavite da se u potpunosti ohladi.
U posudi miskerom umutite meki maslac i u etapama dodajte krem od jaja - dok se ne dobije homogena smesa.
Vratite se na koru, isecite poklopčić kore i stavite ga u blender.
Podelite ostali deo na dva dela.
Posebno za sirup pomešajte vodu sa šećerom i rumom, mešajte dok se šećer u potpunosti ne istopi. Dobijenim sirupom ravnomerno namočite oba dela kore.
Rasporedite polovinu krema na jedan deo kore, stavite drugi na njega i ponovo kremom namažite tortu odozgo i sa strana.
Domaću tortu sa kremom od maslaca i rumom dekorišite koricom samlevenom u blenderu, zajedno sa 1 šakom orašastih plodova (orasi, bademi ili kikiriki).
Ostavite tortu u frižideru na 2 sata pre serviranja.