Ciaramicola

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8122713k269
Ciaramicola
Fotografije: Albena Asenova
1 / 3
31/10/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
10
"Predstavljamo vam kolač Ciaramikola - neodoljiv italijanski keks koji se priprema za Uskrs, ali je toliko ukusan da se može jesti tokom cele godine"

Potrebni sastojci

  • šećer - 250 g
  • maslac - 200 g
  • jaja - 6 komada
  • brašno - 500 g
  • prašak za pecivo - 1 komad
  • ulje - 50 ml
  • liker - 150 m Alchermes
  • šećer - za glazuru
  • šećerne perle
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi se umuti mekani maslac i 250 g šećera na mekan krem. Nakon toga se dodaju, jedno po jedno dva cela jajeta i četiri žumanca. Nastavljamo da mutimo.

Nakon toga se u porcijama dodaje prosejano brašno, pomešano sa praškom za pecivo. Spatulom se sve promeša, dodaje se ulje i liker.

Od likera smesa dobija zasićenu roze-crvenu boju. Meša se dok testo ne postane homogeno, nakon toga se prebacuje u namazan i brašnom posut kalup za kuglof.

Kolač se peče u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Proveravamo da li je gotov čačkalicom za zube. Ako izađe suva, kolač je gotov. Vadimo iz rerne i ostavljamo da se ohladi.

Preostala belanca se izmere i umute na sneg sa duplom količinom šećera (1:2) i jednom supenom kašikom soka od limuna.

Kolač se premaže glazurom od belanaca, posipa se šećernim perlama i stavlja u rernu da se suši na 100 stepeni oko 40 minuta. Dobija se belo, tvrd pokrivač kao puslice.

Ovo je Uskršnji kolač (ali se pravi skoro tokom cele godine) i tradicionalan je sa provincuju Peruđa. Prema tradiciji, ručak za Uskrs se završava parčetom Ciaramicole.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: