Kolenica u patlidžanu

ZoriZori
Guru
7292375k218
Kolenica u patlidžanu
Fotografije: Zori
1 / 7
10/02/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
4
"Prava kulinarska poezija na tanjiru"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 2 komada, krupnija
  • kolenica - 600 g, bez kosti
  • kiseli krastavčići - sok iz pola tegle
  • crni luk - 2 glavice
  • beli luk - 3 - 4 čenova
  • šargarepa - 2 komada
  • zelene paprike - 2 komada
  • čeri paradajz - 400 g, mariniran
  • so
  • biber
  • ulje - 1 šolja
  • peršun - 1/2 veze
* merne jedinice

Način pripreme

Prethodne noći operite kolenicu i isecite je na male komade. Prelijte ih sokom od kiselih krastavčića, pola tegle, pokrijte posudu i ostavite u frižideru na jednu noć.

Sledećeg dana, ako je ostalo marinade prospite je, pospite meso biberom i solju, pospite sa malo ulja. Isecite jednu glavicu luka i beli luk i pomešajte sa mesom.

Nakon toga pripremite patlidžan: isecite ga na pola po sredini, po dužini, nožem napravite proreze kao romboidnu mrežu u unutrašnjpsti, pazite da ne probijete kožu patlidžana. Posolite obilno i ostavite 30 minuta.

Za to vreme iseckajte drugu glavicu crnog luka, oljuštite šargarepu i isecite je na sitne kockice, očisie i paprike, i isecite ih sitno.

Pažljivo ocedite gorak sok od patlidžana, lagano ga iscedite.

U tiganj sa malo masti, stavite patlidžane, prvo sa unutrašnjim delom na dole i pržite oko 7 minuta. Nakon toga okrenite sa korom na dole 1-2 minuta. Prebacite patlidžan u pleh, kašikom izvadite unutrašnjost patlidžana i ostavite je za nadev.

Za nadev dodajte preostalo ulje u tiganj i pržite meso od kolenice zajedno sa crnim lukom. Postepeno dodajte šargarepu, nakon toga paprike, unutrašnjost patlidžana i na kraju - mariniran čeri paradajz, zajedno sa sokom. Dodajte malo sli, bibera, i kad sok od čeri paradajza ispari, isključite ringlu.

Smesom lepo napunite patlidžane, nadev može biti i kao vrh.

Punjeni patlidžan pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni oko 20-25 minuta.

Gotov patlidžan pospite peršunom i serviraje topao ili hladan - u oba slučaja je izuzetno ukusan!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: