Način pripreme
Ispecite patlidžane na roštilju, na plotni ili u rerni (najbolji je na plotni). Stavljajte pečene patlidžane u šerpu sa poklopcem da ostanu topli i da se lakše ljušte. Čim završite sa pečenjem, krenite da ljuštite patlidžane dok su topli.
Očišćene patlidžane postavite uspravno u cediljku ili đevđir, kako bi se ocedila voda (ovaj korak je veoma važan, jer se u suprotnom slučaju može desiti da se patlidžan pokvari).
Posolite patlidžan i poređajte ga u tegle bez vazduha. Zatvorite tegle poklopcima i kuvajte ih najmanje sat i po, najbolje dva.
Ovako pripremljen patlidžan može da ostane u teglama i duže od dve godine!
Vremenom se menja boja patlidžana - prvo promena krene od gornjih slojeva u tegli, ali to na nikakav način ne utiče na njegov ukus!
Odgovara za pripremu kjopoolua i različitih namaza.