Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Evo koje je idealno vreme za prvu kafu

Evo koje je idealno vreme za prvu kafu

Antonia R.Antonia R.
Džedaj
6911
Evo koje je idealno vreme za prvu kafu

Ako čim ujutru otvorite oči prvo pomislite kako ćete skuvati kafu, vreme je da promenite navike. U suprotnom rizikujete da imate problema sa hroničnim stresom i napetošću.

Ispijanje kafe odmah nakon ustajanja iz kreveta je veoma stresno za organizam. Rano ustajanje sa kofeinskim napitkom oslobađa velike količine kortizola, koji je poznat i kao hormon stresa.

Iako će vas šolja kafe nakon spavanja obodriti, posledice ove navike mogu biti štetne, kada je u pitanju dugoročan plan, tvrdi sajt Bright side.

Visok nio kortizola u krvi je uzrok da se stalno osećate nervozno i napeto. Hormon stresa se oslobađa kod emocionalnih problema, a tako i kod štetnih navika u ishrani.

Evo koje je idealno vreme za prvu kafu

Navika da pijete kafu rano ujutru ima i drugi minus. Što ranije popijete kafu, to je veća verovatnoća da ćete imati potrebu za kafom i tokom dana, a velike količine kafe povećavaju rizik od pojave problema sa srcem i krvnim pritiskom.

Kako naučnici tvrde, najbolje vreme da pijete kafu jeste 2-3 sata nakon ustajanja. Na primer, ako se budite u 7 ujutru, poželjno je da pijete kafu posle 9 sati.

Do tada će nivo kortizola da se snizi i tonizirajući efekat kofeina će biti jači.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest