Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Izvori proteina za vreme posta

Izvori proteina za vreme posta

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
93592
Izvori proteina za vreme posta

Post je poseban period u duhovnom životu vernika. On je odlična prilika da od srca razgovarate sa Bogom i sa samim sobom. Bez duboke duhovne komponente, gladovanje se pretvara u običnu dijetu i daleko ne najkorisniju za vaše zdravstveno stanje.

Za vreme posta treba da se konzumira do 80-100 grama proteina kako bi se očuvalo dobro zdravlje i energija u telu, ali u ovom slučaju oni treba da budu samo biljnog porekla. Zapravo, biljna hrana sadrži mnogo proteina. Drugo pitanje jeste to da se ne usvajaju dobro svi biljni proteini. Zbog toga nutricionisti preporučuju da dopunjujete vašu dijetu bez mesa s mnogo svežeg povrća i lekovitih biljki. Ova hrana pomaže u usvojavanju svih hranljivih materija iz grupe mahunarku, orašastih plodova i žitarica koji treba da formiraju osnovu posne dijete.

Predstavljamo vam neke osnovne izvore proteina za vreme posta.

Sočivo sadrži 24 g proteina na 100 g suvog proizvoda. Smatra se da je ono jedna od najzdravijih posnih namirnica. Na Bliskom Istoku ga nazivaju meso siromašnih, ali ipak ne postoji ništa ukusnije od jedne tople supe od sočiva za vreme posta.

Sazreli pasulj sadrži 21 g biljnih proteina na 100 g suvog proizvoda. Ne apsorbuje se sve od ove gramaže, ali ako dodate salate sa svežim biljkama u pasulj, apsorpcija će biti bolja. Uvek možete da pripremite posnu čorbu od pasulja u zemljanom loncu.

Leblebije sadrže otprilike 20 g proteina na 100 g suvog proizvoda. Bujon od leblebija je veoma sličan pilećem bujonu, od njega se dobijaju odlične posne supe.

Soja je takođe odličan izvor proteina za vreme posta - 100 g sojinog brašna sadrži do 35 g proteina. Sojin sir - tofu, sadrži 7-0 grama proteina za 100 g. Ali soju treba da koristite sa povećanom pažnjom, u velikim količinama ona je nepovoljna za štitnu žlezdu.

Posne sojine šnicle

Ovsene pahuljice sadrže 17 grama proteina na 100 g, a takođe su izuzetno bogati vitaminima iz grupe B i mineralima kao što su fosfor, magnezijum, kalijum, gvožđe i bakar.

Pšenične mekinje sadrže 15, 5 g proteina na 100 g proizvoda. Pored toga, u njima postoji velika koncentracija korisnih vitamina i minerala.

Grašak sadrži 6, 7 grama proteina na 100 g proizvoda. Bogat je vitaminima i mineralima, a u isto vreme je niskokaloričan. Zbog toga supe sa graškom, janija od graška i ćuftice od graška će vam biti korisni kada ne jedete meso.

Indijski orah sadrži 25 g biljnih proteina na 100 g orašastih plodova. Ali ne zaboravite da je indijski oraj najkaloričniji i mastan orašasti plod, možete da jedete samo ograničene količine na dan.

Orasi sadrže 15 g proteina na 100 g proizvoda. Oni takođe sadrže veoma korisne masne kiseline i minerale.

Bademi sadrže 21 g proteina na 100 grama kada su pečeni i 15 g proteina ukoliko su sirovi.

Suncokretove semenke takođe sadrže 21 g proteina na 100 grama. Takođe sadrže velike količine omega-6 masnih kiselina i omega-9 masnih kiselina, mnogo minerala i vitamina E i B1, B5 i B9. Imajte u vidu da sadrže više od 50% masti i njihova konzumacija u velikim količinama nije poželjna.

Oguljene i osušene semenke bundeve sadrže 24 g proteina na 100 grama. Takođe su bogate magnezijumom, kalijumom i cinkom.

Kinoa

Kinoa sadrži 14 g proteina na 100 g. Takođe ima i mnogo vitamina iz grupe B. Možete da je dodate u punjene paprike, punjene tikvice, paradajze i razno slično punjeno povrće. Salata sa kinoom takođe može da bude ukusno posno jelo.

Heljda sadrži 13 g proteina na 100 g suvog zrna, a pored toga sadrži mnogo gvožđa čije se rezerve brzo istroše za vreme posta.

Proso sadržo otprilike 11 g proteina na 100 g.

Susam sadrži 19 g proteina na 100 g semenki. Takođe, on je odličan izvor kalcijuma.

U avokadu ima malo proteina, samo 2 grama na 100 g proizvoda. Ali sa druge strane, oni se dobro apsorbuju i pored toga sadrže veoma korisne masne kiseline i vlakna.

Prokelj sadrži otprilike 5 g proteina na 100 g.

Spanać sadrži otprilike 3 g proteina na 100 g i odličan je izvor vitamina B i C.

Crni hleb, posni i bez šećera sadrži 7 g proteina na 100 g proizvoda.

Crna čokolada sa više od 85% kakaoa sadrži 11 fo 13 g proteina na 100 grama.

Spisak ne pretendira da bude iscrpan, ali kao što možete da se uverite, unošenje dovoljno proteina za vreme posta nije nemoguće. Ostaje da pustite mašti na volju i da skuvate vaša predivna posna jela.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest